wijzigingen 2022

als eerste de zorgpremie van 2022 weten?

EHBO doos
vrouw met coltrui

zorgverzekering 2022

Welke zorg zit er volgend jaar in de basisverzekering? En wat wordt je eigen risico? Het zijn dingen die de overheid bepaalt. Elk jaar op Prinsjesdag maakt ze dit bekend. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen.

belangrijke data

In dit overzicht zie je wat je wanneer kunt verwachten op het gebied van de zorgverzekering. Wanneer worden de wijzigingen bekend? Wanneer kun je overstappen? En natuurlijk: Wanneer wordt de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend?

21 september 2021 (Prinsjesdag)

Bekendmaking wijzigingen basisverzekering en eigen risico.

12 november 2021

Uiterste datum waarop zorgverzekeraars hun nieuwe zorgpremie en vergoedingen voor 2022 bekend moeten maken. Vanaf de premiebekendmaking kan je overstappen of je zorgverzekering wijzigen.

31 december 2021

Laatste dag voor het opzeggen of wijzigen van de zorgverzekering.

meld mij aan

en profiteer eind dit jaar van 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA!

het verplicht eigen risico blijft 385.-

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt een verplicht eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Er zijn ook uitzonderingen. Zoals een bezoek aan de huisarts. Dan betaal je geen eigen risico. Het verplicht eigen risico blijft in 2022 385.-. Naast je verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500.- per jaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie.

wijzigingen zorgverzekering 2022

basisverzekering

 • Mensen die tijdens hun herstel van COVID-19 (het coronavirus) ernstig klachten of beperkingen hebben, kunnen tot 1 augustus 2022 in aanmerking komen voor herstelzorg. Herstelzorg omvat een maximaal aantal behandelingen tot 6 maanden na de eerste behandeling:

  • - Fysiotherapie of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • - Ergotherapie: maximaal 10 uur
  • - Diëtetiek: maximaal 7 uur
  • - Logopedie: geen maximum aantal behandelingen

  Als het nodig is kan iemand verwezen worden voor een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Dit mag op verwijzing van de huisarts.

 • Er komt een tegemoetkoming van de elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie.

 • De vergoeding van verblijf bij CAR-T-celtherapie wordt uitgebreid. De kosten van het verblijf in de buurt van een expertziekenhuis worden in bepaalde gevallen vergoed

meer over wijzigingen zorgverzekering 2022

Naast de wijzigingen die gelden voor 2022 zijn er nog meer zaken die mogelijk veranderen.

gespreid betalen verplicht eigen risico

Verwacht je volgend jaar je eigen risico grotendeels of volledig te gebruiken en wil je de betaling daarvan spreiden? Dat kan bij HEMA. Meld je aan doormiddel van het aanmeldformulier. Je kiest er dan voor om het verplicht eigen risico in 10 termijnen aan HEMA te betalen. Gebruik je het eigen risico in 2021 niet, of maar gedeeltelijk? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag in het voorjaar van 2022 automatisch terug.

Let op: betaal je nu ook al je eigen risico gespreid? En voldoe je nog aan de voorwaarden? Dan wordt dit automatisch verlengd voor 2021. Je hoeft dus niets te doen! Wil je dit volgend jaar niet meer? Dan kun je de regeling stopzetten in Mijn Zorgoverzicht

zorgtoeslag

Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in de kosten van je zorgverzekering. Zo’n toeslag krijg je maandelijks op je bankrekening gestort door de Belastingdienst. Momenteel zijn de bijdragen voor 2022 nog niet bekend gemaakt, maar de afgelopen jaren zijn deze steeds gestegen. Binnenkort tonen wij je hier de nieuwe bijdragen.

HEMA Klantenservice

Heb je een vraag over HEMA Zorgverzekering? De klantenservice van HEMA Zorgverzekering helpt je graag! De klantenservice is geheel gratis en voor iedereen toegankelijk.
Bel naar 088-222 4114
maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

bekijk alle veelgestelde vragen

download de HEMA Zorg app

Wil je ook altijd en overal jouw zorgpas op zak hebben? En inzicht in je verzekeringsgegevens en declaraties? Je kunt nu in de App Store of Google Play Store de HEMA Zorg app downloaden!

meid met coltrui