Vergoeding buitenland: waar heb ik recht op?

wat krijg ik vergoed?

basisdekking

gecontracteerde zorgaanbieder:

 • 100% vergoeding
 • er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

 • 75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven
 • er gelden specifieke voorwaarden, lees hieronder verder

eigen risico: ja
eigen bijdrage: nee

aanvullende dekkingen

aanvullend 1, 2, 3

spoedeisende zorg en geneesmiddelen:

 • 100% vergoeding (in aanvulling op de vergoeding vanuit de basisverzekering)

Vergoeding buitenland: waar heb ik recht op?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook in het buitenland. Het kan je zomaar gebeuren dat je tijdens je vakantie noodgedwongen een bezoek moet brengen aan een dokter of het ziekenhuis. Met HEMA Zorgverzekering ga je met een onbezorgd gevoel op reis. Voor medisch noodzakelijke zorg ontvang je met onze basisverzekering een vergoeding buitenland, tot maximaal het Nederlandse tarief. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een ongeplande behandeling in het buitenland en een geplande behandeling in het buitenland.Overweeg je een behandeling in een ander EU-land dan Nederland? Kijk dan eens op de website van het Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Zorg. Je vindt er informatie en verwijzingen naar de verschillende Contactpunten in alle EU-landen. Ook buitenlanders die een behandeling in Nederland overwegen kunnen er terecht voor informatie.

Volledige dekking met een aanvullende verzekering

Omdat de gezondheidszorg in sommige landen duurder is dan in ons land, kan dit betekenen dat je moet bijbetalen. Heb je een aanvullende verzekering bij HEMA Zorgverzekering? Dan ontvang je in het geval van medisch noodzakelijke zorg een volledige vergoeding buitenland. Ook als de zorgkosten in het land hoger zijn dan het maximale tarief dat in Nederland geldt. Dit verschil wordt vergoed door je aanvullende verzekering. Ook ontvang je in het geval van een overlijden in het buitenland een vergoeding voor het vervoer van het stoffelijk overschot.

Toestemming

Voor intramurale zorg in het buitenland, dat wil zeggen medische zorg met opname in een instelling van minimaal 1 nacht in een ander land dan uw woonland,heeft u voorafgaande toestemming van de zorgverzekeraar nodig. U kunt voor meer informatie bellen met onze afdeling Zorgadvies op 088 222 43 21. Voorafgaande toestemming heeft u niet nodig als de vraag en noodzaak voor die zorg ontstond terwijl u in het buitenlandverbleef en de zorg redelijkerwijs niet kan worden uitgesteld tot na uw terugkeer in Nederland.

Wanneer heb ik recht op een vergoeding?

Spoedeisende zorg valt onder de vergoeding buitenland als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • de zorg en/of geneesmiddelen zijn zo snel nodig, dat een terugkeer naar Nederland niet haalbaar is en het niet te voorzien was dat deze zorg en/of geneesmiddelen nodig zouden zijn;
 • je niet langer dan 1 jaar in het buitenland verblijft;
 • de kosten in Nederland zouden zijn vergoed;
 • er direct overleg is met de Alarmcentrale van HEMA Zorgverzekering.

Heb je acuut medische zorg nodig in het buitenland? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale: tel. + 31 317 455 678. We zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar om je te helpen in geval van nood. Dit nummer staat ook vermeld op je zorgpas. Let op: zorg ervoor dat je een Europese zorgkaart bij je hebt in het buitenland. Dan hoef je de kosten van de behandeling niet eerst zelf voor te schieten. De Europese zorgkaart zit standaard in de Hema Zorg app. Het declareren van zorgkosten in het buitenland kan via dit formulier.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan kun je op 2 manieren je zorg vergoed krijgen.

 • Je krijgt de kosten vergoed volgens de verzekeringsvoorwaarden. Let op: in sommige gevallen kost een behandeling in het buitenland veel meer dan dezelfde behandeling in Nederland. Laat je dus vooraf goed informeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Je krijgt een vergoeding volgens de Europese Verordening. In dat geval heb je van ons vooraf toestemming gekregen via een S2-formulier. De buitenlandse zorgverlener rekent dan met ons af volgens de tarieven die in het betreffende land gelden.

Wanneer ontvang ik geen vergoeding buitenland?

Reddingskosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld opsporing, redding of berging worden niet vergoed vanuit HEMA Zorgverzekering. Wil je een vergoeding buitenland voor eventuele reddingskosten? Sluit in dat geval een reisverzekering af.

Contact
heb je vragen?

De klantenservice van HEMA Zorgverzekering helpt je graag! De klantenservice is geheel gratis en voor iedereen toegankelijk

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Of bekijk onze pakketwijzer

al onze voordelen nog even op een rijtje

 • gewoon naar ieder ziekenhuis en huisarts in NL
 • 10% extra korting op je HEMA aankopen
 • online en telefonisch bereikbaar
 • eenvoudig en duidelijk overzicht van alle vergoedingen
 • altijd een pakket of aanvullende verzekering die bij je past
 • simpel overstappen met de HEMA Klantenservice