Bijzondere sporten voor normale mensen

geschreven door Patty

Stuk voor stuk moet je er een aparte set skills voor ontwikkelen. Het zijn niet voor niets bijzondere sporten. Dat maakt het juist zo speciaal. Simpelweg omdat ze nog lang niet zo populair zijn als voetbal of hardlopen. Laat je inspireren door deze onbekende activiteiten en wie weet heb je er binnenkort een nieuwe hobby bij.

Wife-carrying: met bier als hoofdprijs!

Genderneutraal is het nog niet echt te noemen, maar wife-carrying behoort tot de zeer bijzondere sporten. Ontstaan in Finland waar het ‘Eukonkanto’ heet. Tegenwoordig kom je echter op veel meer plekken in de wereld wedstrijden tegen. De spelregels? Een sterke man draagt een vrouw op een wel heel ongebruikelijke manier over een parcours van 254 meter. Er zijn verschillende soort grepen die toegestaan zijn zoals de vrouw over je schouder of met haar benen om je nek. De enige voorwaarde is dat de vrouw die je draagt ouder is dan 17 jaar en minimaal 49 kilo weegt of zoveel gewichten draagt dat ze deze gewichtsklasse bereikt. De prijs bij het Noord Amerikaanse Kampioenschap? Het gewicht van je vrouw in bier. Proost!

Onderwaterhockey: een van de meest bijzondere sporten

Wat krijg je als je snorkelen combineert met hockey? Juist: onderwaterhockey. Ontstaan omdat Britse duikers in de wintermaanden graag hun conditie op peil hielden. En die conditie heb je écht nodig voor deze nog relatief onbekende sport die zich op de bodem van het zwembad afspeelt. Je speelt twee keer vijftien minuten met zes tegen zes man en hebt maximaal vier wisselspelers. Net zoals hockey speel je dit spel met een stick die in dit geval ietsje kleiner is en zijn er tijdstraffen. Mocht je nu denken: nooit van gehoord… Er zijn toch zeker al meer dan twintig teams in Nederland actief bij deze bijzondere sport. Bij interesse kun je dus misschien wel een team in je buurt achterhalen.

Net als in de film: Quidditch oftewel Zwerkbal

Mocht je de films van Harry Potter niet gezien hebben dan zegt je dit waarschijnlijk niets. Maar Quidditch, ook zwerkbal genoemd, neemt in rap tempo aan populariteit toe. Het is een combinatie van verschillende minder bijzondere sporten zoals trefbal en korfbal. Elke speler (7 per team) heeft te allen tijde een stok tussen zijn benen geklemd en probeert zo een licht opgeblazen volleybal (quaffle) voorbij een soort keeper door een van de drie doelpalen (hoops) te spelen. Tegelijkertijd zijn er spelers die met een trefbal (bludger) andere spelers uit het spel kunnen spelen door ze te raken. Geraakte spelers moeten dan eerst naar de eigen doelpaal terugrennen om weer mee te mogen doen. Het enige verschil met het échte zwerkbal uit de films is dat deze bezems niet vliegen en het spel zich dus gewoon op de grond afspeelt.

Sport als vak apart: Extreme Ironing

Nee. Dit is zoals de naam doet vermoeden geen huisvrouwensport. Deze extreme sport is voor sterke mannen die minder bekende sporten kunnen waarderen. Zo’n twintig jaar geleden werd deze sport uitgevonden en kent sindsdien een klein handjevol beoefenaars in met name Engeland. De spelregels? Neem een strijkplank van minimaal 1 meter lang en 30 centimeter breed mee naar een bijzondere plek. Op deze plek moet een stuk wasgoed met de afmeting van minimaal een theedoek gestreken worden met een écht strijkijzer. Tot slot moet je ook een foto als bewijs nemen van jouw persoonlijke extreme ironing uitdaging. Huh? Wat? Juist. Beklim maar eens een berg met je strijkplank of neem er eens een duik in het diepe mee.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.