Zorgverzekeringhema.nl maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Natuurlijk zorgen wij goed voor je privacy. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat je persoonlijke voorkeuren zijn vastgelegd. Door op 'OK' te klikken en door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Wil je liever minder cookies? Verander dan je instellingen.

eten

simpele kerstrecepten : 3-gangenmenu voor elke kok

geschreven door Patty

Met de Kerst voor de deur nemen de zenuwen onder velen van ons toe. Niet alleen moeten we weer op zoek naar de mooiste kerstcadeaus, ook dat kerstmenu moet nog bedacht worden. Ben je nou geen goede thuiskok en wil je toch wat anders dan gourmetten dit jaar? Dit zijn enkele simpele kerstrecepten die je bijna niet kunt verpesten.

De basis van simpele kerstrecepten

Voordat je überhaupt een menu samenstelt, is het handig te weten welke ingrediënten lastig te bereiden zijn. Denk aan rood vlees dat het lekkerst rare tot medium rare is. Of aan een rollade met deeg waarvan het deeg of de vulling maar niet gaar wordt. Mocht je al niet zo’n keukenheld zijn, kies dan vooral voor gerechten die nagenoeg niet kunnen mislukken: een eenvoudige stoofpot, kant-en-klare kip voor in de oven of bak feestelijke pizza’s met het hele gezin. Met onderstaande simpele kerstrecepten voor een 3-gangenmenu maak je indruk zonder dat het je te veel moeite kost. Je kunt bovendien alles voorbereiden en hoeft het slechts in de oven te schuiven wanneer je honger krijgt.

VOORGERECHT

Gevulde portobello’s

Gezond en superfeestelijk zijn gevulde portobello’s. Voor de mensen die ze niet kennen: dat is een hele grote champignon. Je kunt ze vullen met groentes die je lekker vindt, bestrooien met kaas en ‘afbakken’ in de oven. Omdat tomaten in het hoofdgerecht terugkomen, gebruiken we die nu ook alvast in het voorgerecht.

Voor 4 personen 4 portobello’s, 250 gram spinazie, 1 tomaat, sjalot, knoflookteen, kaas naar keuze (mozzarella, geitenkaas of feta), olijfolie, peper en zout.

Verwarm de oven tot 200 °C. Snij het sjalotje fijn en bak 5-10 minuten in wat olijfolie totdat deze zacht wordt. Verwijder ondertussen het steeltje van de portobello en snijd deze fijn. Snijd de tomaat doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg aan de ui toe evenals de knoflook en spinazie. Laat op het vuur staan totdat de spinazie geslonken is. Giet eventueel vocht af.

Schep nu de vulling in de portobello’s en leg de kaas daar bovenop in stukjes. Bak zo’n 15 minuten in de oven totdat de kaas goed gesmolten is.

HOOFDGERECHT

Gehaktbrood in tomatensaus

Een mooi gerecht waar iedereen aan tafel van kan smullen. Je kunt dit bovendien makkelijk voorbereiden en hoeft het voor serveren alleen nog 45 minuten in de oven te zetten. Lekker sappig, kleurrijk en minstens net zo lekker dan een moeilijke rollade. Bovendien zeer betaalbaar en daarmee ook voor de kleine portemonnee een goed alternatief voor Kerst.

Voor 4 personen 5 oude witte boterhammen, 2 uien, 500 gram half-om-half gehakt, grote schep crème fraîche, 2 eetlepels gemalen komijn, blik tomatenblokjes, bakje cherrytomaten, knoflookteen, 1 eetlepel rode wijnazijn, 2 theelepels bruine (basterd)suiker, olijfolie, peper en zout.

Verwarm de oven tot 200 °C als je dat nog niet gedaan had voor het voorgerecht. Verkruimel het oude brood. Snij de ui fijn en bak deze 5-10 minuten in de olijfolie totdat hij er wat glazig uitziet, roer af en toe. Meng het gehakt met de uien, crème fraîche, 1 eetlepel komijn en voeg naar smaak zout en peper toe. Kneed goed door elkaar en vorm met je handen een broodvorm. Let het gehakt in een ovenschaal.

Meng de tomatenblokjes met wat olijfolie, de resterende komijn, cherrytomaten, uitgeperste knoflookteen, rode wijnazijn en bruine (basterd)suiker. Giet over het gehaktmengsel en zet 45 minuten in de oven. Serveer met gebakken aardappeltjes en een zelfgemaakte salade.

NAGERECHT

Appelcrumble met vanille ijs

Voor 4 personen 5 appels (Goudreinet of Elstar), 50 gram ongezouten boter, 75 gram kristalsuiker, 100 gram bloem, 2 theelepels kaneel, 2 eetlepels en poedersuiker.

Houd de oven op 200 °C. Vet een middelgrote ovenschaal in met wat boter. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in stukjes van ongeveer 2 centimeter groot. Voeg 25 gram suiker en de kaneel toe en meng alles goed door elkaar. Verspreid deze op de bodem van de ovenschaal. Begin dan met de crumble.

Kneed met je handen de bloem en 50 gram suiker samen met de boter totdat je een samenhangend deeg krijgt. Verkruimel het deeg over de appel en stop de ovenschaal 25 tot 30 minuutjes in de oven totdat de kruimels mooi goudbruin zijn. Bestrooi met poedersuiker en serveer. Laat iedereen er zelf een flinke schep vanille ijs bij nemen. Feestelijk, nietwaar?

Liever geen appel? Probeer peren met gember, bramen of rabarber als alternatief.

Snelle hapjes om te snacken

Dadels met spek

Rol één ontbijtspek om een dadel zonder pit. Bak in een koekenpan zonder boter of olie totdat de spek mooi krokant is. Je kunt de dadels eventueel vullen met een beetje geitenkaas.

Wrap met zalm en kruidenroomkaas

Smeer een wrap in met kruidenroomkaas. Beleg met gerookte zalm en wat ijsbergsla. Rol de wrap op en snijd in stukjes van 1,5-2 centimeter.

Koolraapblokjes met blauwaderkaas

Schil een koolraap en snijd hem in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Kook ze gaar in water of groentebouillon. Serveer met een klein stukje blauwaderkaas.

Feta-spinazieflapje

Gebruik hiervoor bladerdeeg uit de vriezer. Snijd een velletje doormidden zodat je twee vierkantjes overhoudt. Fruit een uitje in de pan samen met een flinke hand fijngesneden spinazie. Schep een beetje spinazie op het bladerdeeg en kruimel er wat feta over. Vouw het flapje dicht en druk de randjes goed aan. Bestrijk met een beetje eigeel en bak in de oven totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Komkommertoast

Snijd een komkommer in schijfjes en beleg ze met smeersels naar keuze. Bijvoorbeeld met tonijnsalade, brie met een walnootje of haring met ui.

Mooie presenteerschalen

Het oog wil natuurlijk ook wat. Kleed je tafel daarom mooi aan voor Kerst met tafellakens of -lopers, servetten, mooi bestek, glazen en gebruik natuurlijk je allermooiste servies. Snel nog wat last minute items shoppen? Dat kan vanuit je luie stoel via hema.nl. Met jouw HEMA Zorgverzekering krijg je op al deze aankopen 10% extra gelukskorting. Ideaal!


De voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2018 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

klantenservice

088-2224114

maandag t/m vrijdag 08:30 – 19:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte blijven van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.