HEMA maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om jou een optimale bezoekerservaring te bieden, om je relevante advertenties aan te bieden en om jouw surfgedrag te meten. Met deze cookies kunnen HEMA en met HEMA samenwerkende derden jouw internetgedrag binnen deze website volgen. Zodoende kan HEMA advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via sociale media. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Eigen bijdrage zorgverzekering: wat houdt dit in?

De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je hoeft daarvoor niets extra's te betalen. Voor een aantal zorgkosten geldt een wettelijke eigen bijdrage of een maximale vergoeding. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoog die eigen bijdrage of wat de maximale vergoeding is, bepaalt de overheid.

Voor welke zorg betaal je eigen bijdrage?

Als voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico. Het deel dat dan nog overblijft krijg je vergoed. Voor onder meer onderstaande zorg betaal je een eigen bijdrage.

Geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs)

Geneesmiddelen worden vergoed uit de basisverzekering, maar soms moet je een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt geregeld in het GVS (Geneesmiddelenvergoedingensysteem). Je krijgt de eigen bijdragen vergoed tot een maximumbedrag. Dit maximumbedrag is per kalenderjaar:

  • Aanvullend 1: 0.-
  • Aanvullend 2: 200.-
  • Aanvullend 3: 200.-

Kraamzorg

Er geldt een wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering van 4.30 per uur voor kraamzorg thuis. Beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie hiervoor? Dan betaal je daarvoor een wettelijke eigen bijdrage van 34.- per opnamedag (17.- voor de moeder en 17.- voor het kind). Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan 242.- per dag ( 121.- voor de moeder, 121.- voor het kind)? Dan betaal je naast de 34.- ook het bedrag dat boven de 242.- per dag uitkomt.

Hulp- en verbandmiddelen

Voor sommige hulp- en verbandmiddelen -zoals orthopedische schoenen- geldt een (procentuele) wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. In de Regeling zorgverzekering is terug te vinden of dat het geval is en hoe hoog de eigen bijdrage of maximale vergoeding dan is. De wettelijke eigen bijdragen en maximale vergoedingen zijn ook te vinden in het Verzekeringsreglement.

Bijzondere tandheelkunde

Voor bijzondere tandheelkunde betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die niet rechtstreeks onder je indicatie voor bijzondere tandheelkunde valt. De eigen bijdrage is dan het bedrag dat je zelf had moeten betalen als je geen indicatie voor bijzondere tandheelkunde had gehad. Betreft de bijzondere tandheelkunde in jouw geval het plaatsen van een kunstgebit (een volledige prothetische voorziening), dan betaal je een eigen bijdrage zorgverzekering van 10% van de totale kosten. Hetzelfde geldt voor een kunstgebit of implantaten. Deze informatie is ook te vinden in de Regeling zorgverzekering.

Zittend ziekenvervoer

Voor zittend ziekenvervoer betaal je een eigen bijdrage van 100.- per kalenderjaar.

Praktijkvoorbeeld eigen bijdrage zorgverzekering

Je maakt in 2017 gebruik van zittend ziekenvervoer met een totaalbedrag van 200.-. Voor deze zorg betaal je een eigen bijdrage van 100.-. Zelf betaal je dit bedrag waardoor er na aftrek nog een bedrag van 100.- overblijft. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van 385.-. Daarom moet je ook dit bedrag zelf betalen. Je houdt een eigen risico van 285,- euro over, wat betekent dat de eerstvolgende keer dat je zorgkosten voor de basiszorgverzekering maakt je deze 285.- betaalt.

contact zorgverzekering

Klantenservice

0900 - 411 411 4
maandag t/m vrijdag 08:30 – 19:00
€ 0,20 per gesprek naast de gebruikelijke belkosten.

voordelen van onze zorgverzekering

Met een HEMA Zorgverzekering profiteer je van scherpe premies. Bovendien ontvang je een kortingskaart waarmee je het hele jaar 10% korting krijgt op bijna alles bij HEMA. En je kunt gewoon naar je eigen huisarts en ziekenhuis.

  • gewoon naar je eigen huisarts, apotheek en ziekenhuis
  • het hele jaar 10% korting op bijna alles bij HEMA
  • entree voor WILDLANDS Adventure Zoo Emmen slechts 12.50 per meeverzekerd kind (eigen pas)
  • gratis advies over de meest geschikte zorg voor je kind met de HEMA kinderzorglijn

zorgvinder

Wil je graag weten met welke zorgaanbieders HEMA Zorgverzekering in jouw buurt afspraken heeft gemaakt? In de zorgvinder kun je alle zorgaanbieders heel gemakkelijk vinden en vergelijken.


De Zorgvinder wordt dagelijks geactualiseerd.