De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je hoeft daarvoor niets extra's te betalen. Voor een aantal zorgkosten geldt een wettelijke eigen bijdrage of een maximale vergoeding. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoog die eigen bijdrage of wat de maximale vergoeding is, bepaalt de overheid.
Als voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico. Het deel dat dan nog overblijft krijg je vergoed. Voor onder meer onderstaande zorg betaal je een eigen bijdrage.
Geneesmiddelen worden vergoed uit de basisverzekering, maar soms moet je een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt geregeld in het GVS (Geneesmiddelen vergoedingensysteem).
Er geldt een wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering van 4.60 per uur voor kraamzorg thuis. Beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie hiervoor? Dan betaal je daarvoor een wettelijke eigen bijdrage van 36.- per opnamedag (18.50 voor de moeder en 18.50 voor het kind). Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan 255.- per dag ( 131.- voor de moeder, 131.- voor het kind). Dan betaal je naast de 37.- ook het bedrag dat boven de 255.- per dag uitkomt.
Voor sommige hulp- en verbandmiddelen -zoals orthopedische schoenen- geldt een (procentuele) wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. In de Regeling zorgverzekering is terug te vinden of dat het geval is en hoe hoog de eigen bijdrage of maximale vergoeding dan is. De wettelijke eigen bijdragen en maximale vergoedingen zijn ook te vinden in het Verzekeringsreglement.
Voor bijzondere tandheelkunde betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die niet rechtstreeks onder je indicatie voor bijzondere tandheelkunde valt. De eigen bijdrage is dan het bedrag dat je zelf had moeten betalen als je geen indicatie voor bijzondere tandheelkunde had gehad. Betreft de bijzondere tandheelkunde in jouw geval het plaatsen van een kunstgebit (een volledige prothetische voorziening), dan betaal je een eigen bijdrage zorgverzekering van 10% van de totale kosten. Hetzelfde geldt voor een kunstgebit of implantaten. Deze informatie is ook te vinden in de Regeling zorgverzekering.
Voor zittend ziekenvervoer betaal je een eigen bijdrage van 108.- per kalenderjaar. Voor eigen vervoer geldt bovendien een maximale vergoeding van 0.30 per kilometer (was 0.28).
Je maakt in 2021 gebruik van zittend ziekenvervoer met een totaalbedrag van 200.-. Voor deze zorg betaal je een eigen bijdrage van 108.-. Zelf betaal je dit bedrag waardoor er na aftrek nog een bedrag van 92.- overblijft. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van 385.-. Daarom moet je ook dit bedrag zelf betalen. Je houdt een eigen risico van 293.- euro over, wat betekent dat de eerstvolgende keer dat je zorgkosten voor de basiszorgverzekering maakt je daarvan in de meeste gevallen nog 293.- zelf betaalt.
meld je nu aan voor SamenGezond en ontvang niet alleen korting op je eerst EHBO/Reanimatiecursus, maar bespaar ook tot 75.- op brillen.
maak de gezonde keuze8.1 |
|
het cijfer is gebaseerd op ons jaarlijks klanttevredenheids onderzoek
na het afsluiten van je zorgverzekering ontvang je een verzekerdennummer. Deze vind je op je polisblad. Wanneer je deze activeert op je ‘meer HEMA’ account, krijg je het hele jaar door 10% extra korting op bijna alles in de winkel en webshop.
activeer je 10% gelukskortingAls je verzekerd bent bij HEMA ontvang jij maar liefst 10% korting op bijna al je HEMA-aankopen.
Hoeveel besteed jij maandelijks bij de HEMA?