eigen bijdrage zorgverzekering: wat houdt dit in?

De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je hoeft daarvoor niets extra's te betalen. Voor een aantal zorgkosten geldt een wettelijke eigen bijdrage of een maximale vergoeding. Dat betekent dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Hoe hoog die eigen bijdrage of wat de maximale vergoeding is, bepaalt de overheid.

voor welke zorg betaal je eigen bijdrage?

Als voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico. Het deel dat dan nog overblijft krijg je vergoed. Voor onder meer onderstaande zorg betaal je een eigen bijdrage.

geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs)

Geneesmiddelen worden vergoed uit de basisverzekering, maar soms moet je een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt geregeld in het GVS (Geneesmiddelen vergoedingensysteem).

kraamzorg

Er geldt een wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering van 4.60 per uur voor kraamzorg thuis. Beval je in het ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie hiervoor? Dan betaal je daarvoor een wettelijke eigen bijdrage van 36.- per opnamedag (18.50 voor de moeder en 18.50 voor het kind). Rekent het ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan 255.- per dag ( 131.- voor de moeder, 131.- voor het kind). Dan betaal je naast de 37.- ook het bedrag dat boven de 255.- per dag uitkomt.

hulp- en verbandmiddelen

Voor sommige hulp- en verbandmiddelen -zoals orthopedische schoenen- geldt een (procentuele) wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. In de Regeling zorgverzekering is terug te vinden of dat het geval is en hoe hoog de eigen bijdrage of maximale vergoeding dan is. De wettelijke eigen bijdragen en maximale vergoedingen zijn ook te vinden in het Verzekeringsreglement.

bijzondere tandheelkunde

Voor bijzondere tandheelkunde betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die niet rechtstreeks onder je indicatie voor bijzondere tandheelkunde valt. De eigen bijdrage is dan het bedrag dat je zelf had moeten betalen als je geen indicatie voor bijzondere tandheelkunde had gehad. Betreft de bijzondere tandheelkunde in jouw geval het plaatsen van een kunstgebit (een volledige prothetische voorziening), dan betaal je een eigen bijdrage zorgverzekering van 10% van de totale kosten. Hetzelfde geldt voor een kunstgebit of implantaten. Deze informatie is ook te vinden in de Regeling zorgverzekering.

zittend ziekenvervoer

Voor zittend ziekenvervoer betaal je een eigen bijdrage van 108.- per kalenderjaar. Voor eigen vervoer geldt bovendien een maximale vergoeding van 0.30 per kilometer (was 0.28).

praktijkvoorbeeld eigen bijdrage zorgverzekering

Je maakt in 2021 gebruik van zittend ziekenvervoer met een totaalbedrag van 200.-. Voor deze zorg betaal je een eigen bijdrage van 108.-. Zelf betaal je dit bedrag waardoor er na aftrek nog een bedrag van 92.- overblijft. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van 385.-. Daarom moet je ook dit bedrag zelf betalen. Je houdt een eigen risico van 293.- euro over, wat betekent dat de eerstvolgende keer dat je zorgkosten voor de basiszorgverzekering maakt je daarvan in de meeste gevallen nog 293.- zelf betaalt.

voordelen HEMA
zorgverzekering

  • gewoon naar ieder ziekenhuis en huisarts in NL
  • online en telefonisch bereikbaar
  • 10% extra korting op je HEMA aankopen
  • helder overzicht van wat wel en niet vergoed wordt
bereken je premie

de voordelen van SamenGezond

meld je nu aan voor SamenGezond en ontvang niet alleen korting op je eerst EHBO/Reanimatiecursus, maar bespaar ook tot 75.- op brillen.

maak de gezonde keuze

smile :) klanten beoordelen de HEMA zorgverzekering met een

8.1 uit 1.789 beoordelingen

het cijfer is gebaseerd op ons jaarlijks klanttevredenheids onderzoek

10% korting bij HEMA

online en in de winkel

na het afsluiten van je zorgverzekering ontvang je een verzekerdennummer. Deze vind je op je polisblad. Wanneer je deze activeert op  je ‘meer HEMA’ account, krijg je het hele jaar door 10% extra korting op bijna alles in de winkel en webshop. 

activeer je 10% gelukskorting

bereken jouw voordeel

Als je verzekerd bent bij HEMA ontvang jij maar liefst 10% korting op bijna al je HEMA-aankopen.

Hoeveel besteed jij maandelijks bij de HEMA?