wijzigingen 2023

je zorgpremie goed en simpel, binnen 3 minuten ontvangen

EHBO doos
vrouw met coltrui

zorgverzekering 2023

Ieder jaar maakt de regering op de derde dinsdag van september de plannen voor het volgende jaar bekend. De regering bepaalt ook wat er in alle basisdekkingen van de zorgverzekeraars wijzigt. Wat er gaat veranderen lees je hieronder.

belangrijke data

In dit overzicht zie je wat je wanneer kunt verwachten op het gebied van de zorgverzekering. Wanneer worden de wijzigingen bekend? Wanneer kun je overstappen? En natuurlijk: wanneer wordt de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend?

20 september 2022 (Prinsjesdag)

Bekendmaking wijzigingen basisverzekering en eigen risico.

12 november 2022

Uiterste datum waarop zorgverzekeraars hun nieuwe zorgpremie en vergoedingen voor 2023 bekend moeten maken. Vanaf de premiebekendmaking kan je overstappen of je zorgverzekering wijzigen.

31 december 2022

Laatste dag voor het opzeggen of wijzigen van de zorgverzekering.

meld mij aan

en profiteer eind dit jaar van 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA!

het verplicht eigen risico blijft 385.-

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt een verplicht eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Er zijn ook uitzonderingen. Zoals een bezoek aan de huisarts. Dan betaal je geen eigen risico. Het verplicht eigen risico blijft in 2023 385.-. Naast je verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500.- per jaar. Je krijgt hierdoor korting op je premie.

dit wijzigt er in de basisverzekeringen 2023 (wettelijke wijzigingen)

  • Verzekerden krijgen geen collectiviteitskorting meer op hun basis zorgverzekering. De korting van 5 procent die nu nog geldt als je een collectieve verzekering hebt, verdwijnt.

  • De combinatietest wordt verwijderd uit het besluit zorgverzekering en wordt vervangen door de NIPT test. Voor vrouwen met een medische indicatie wordt de NIPT test uitgezonderd van het verplicht eigen risico.

  • Herstelzorg aan patiënten met ernstige COVID-19 is verlengd tot en met 1 augustus 2023.

  • Vitamine D bevattende geneesmiddelen gaan uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

  • De eigen bijdragen en maximeringen worden geïndexeerd.

HEMA Klantenservice

Heb je een vraag over HEMA Zorgverzekering? De klantenservice van HEMA Zorgverzekering helpt je graag! De klantenservice is geheel gratis en voor iedereen toegankelijk.
Bel naar 088-222 4114
maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

bekijk alle veelgestelde vragen

download de HEMA Zorg app

Wil je ook altijd en overal jouw zorgpas op zak hebben? En inzicht in je verzekeringsgegevens en declaraties? Je kunt nu in de App Store of Google Play Store de HEMA Zorg app downloaden!

meid met coltrui