HEMA maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om jou een optimale bezoekerservaring te bieden, om je relevante advertenties aan te bieden en om jouw surfgedrag te meten. Met deze cookies kunnen HEMA en met HEMA samenwerkende derden jouw internetgedrag binnen deze website volgen. Zodoende kan HEMA advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via sociale media. Door op 'OK' te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

wijzigingen HEMA Zorgverzekering 2017

Op deze pagina vind je een samenvatting van de wijzigingen in de HEMA Zorgverzekering in 2017. In de verzekeringsvoorwaarden zijn bij de verschillende zorgvormen voorwaarden opgenomen. Je moet aan deze voorwaarden voldoen om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding van deze zorg.

wijzigingen in de basisverzekering

Onderdeel 2017
Eigen risico 385.- (ongewijzigd)

Fysiotherapie/oefentherapie

Algemeen Vanaf 1 januari is er voor jongeren onder de 18 jaar voor fysiotherapie of oefentherapie geen verwijzing meer nodig als het gaat om de 2e behandelreeks van 9 behandelingen.
Claudicatio intermittens (“etalagebenen”) Vanaf 1 januari wordt bij etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden in stadium 2 Fontaine) maximaal 37 behandelingen (gesuperviseerde oefentherapie) gedurende maximaal 12 maanden uit de Basisverzekering vergoed.

GGZ

Bij welke zorgaanbieder kun je terecht?
 • Je kunt naar een GGZ zorgaanbieder die een kwaliteitsstatuut heeft naar voorbeeld van het model kwaliteitsstatuut GGZ van het Zorginstituut Nederland. In dit kwaliteitsstatuut staat wat de GGZ zorgaanbieder voor je heeft geregeld over kwaliteit en verantwoording. Als de GGZ zorgaanbieder waar je naartoe gaat geen kwaliteitsstatuut heeft, dan komt de verleende zorg niet voor vergoeding in aanmerking.
 • Alle gecontracteerde zorgaanbieders hebben per 2017 een kwaliteitsstatuut. Deze aanbieders vind je in de Zorgvinder. Indien je naar een niet-gecontracteerde aanbieder gaat, controleer dan voorafgaand aan de behandeling of deze aanbieder een kwaliteitsstatuut heeft.

Kijk voor meer informatie in de verzekeringsvoorwaarden.

Huisartsenzorg

Eerstelijns verblijf
 • Moet je wegens medische redenen tijdelijk opgenomen worden, dan kun je met een medische indicatie van de huisarts in een eerstelijns verblijf worden opgenomen. Het verblijf in een eerstelijns verblijf wordt vanaf 1 januari vergoed vanuit de basisverzekering.
 • Kun je wegens medische redenen tijdelijk niet thuis wonen, dan kun je in een eerstelijns verblijf worden opgenomen. Het verblijf in een eerstelijns verblijf wordt vanaf 1 januari vergoed vanuit de basisverzekering.

Hulpmiddelen

Eigen bijdrage/maximale vergoeding

Voor sommige hulpmiddelen wijzigt de eigen bijdrage of de maximale vergoeding:

 • Allergeenvrije schoenen 135.- (was 136.50).
 • Orthopedische schoenen 135.- (was 136.50) en 67.50 (was 68.50).
 • Pruiken 419.50 (was 418.50).

In-vitrofertilisatie (IVF/ICSI)

In-vitrofertilisatie (IVF/ICSI) Ga je voor een In-vitrofertilisatie (IVF/ICSI) behandeling naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan heb je voorafgaand toestemming van HEMA nodig. Neem hiervoor contact op met de Zorgadviseur.

Kraamzorg

Eigen bijdrage thuis

4.30 per uur (was 4.20).

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie

De volgende vormen van plastische chirurgiezorg worden vergoed uit de Basisverzekering:

 • Borstprothese (bij het ontbreken van borstvorming) bij vrouwen en bij man-vrouw transgenders.
 • Circumcisie (besnijdenis) om medische noodzaak.
 • Bovenooglidcorrectie als de verlamming of verslapping van de bovenoogleden een ernstige gezichtsveld beperking tot gevolg heeft.

Tandheelkunde

Prothese en implantologie
 • Het bedrag voor een volledige uitneembare prothese voor de boven- en onderkaak waarvoor je vooraf toestemming aan HEMA moet vragen is verhoogd naar 700.- (was 650.-).
 • Vanaf 1 januari kun je voor implantaten die verband houden met de plaatsing van een volledige prothese in de bovenkaak naar een tandarts-implantoloog die door de NVOI is erkend of een daarvoor gecontracteerde zorgaanbieder. Je vindt deze de website van NVOI en op onze Zorgvinder.
Eigen bijdrage voor gebitprotheses
 • De wettelijk eigen bijdrage voor implantaatgedragen gebitsprothese wijzigt per 1 januari. De eigen bijdrage voor de onderkaak wordt 10% van de totale kosten (was 125.-) en voor de bovenkaak 8% (was 125.-).
Fronttandvervanging
 • De eigen bijdrage voor reparatie en rebasen van gebitsprotheses en implantaatgedragen gebitsprothese wordt 10% (was 0%).
 • De vergoeding voor fronttandvervanging gaat naar 23 jaar (is nu 18 jaar). Het gaat om de vergoeding van een implantaat en kroon als een snij- of hoektand niet is aangelegd of bij een ongeval verloren is gegaan. Dat ongeval moet dan wel voor je 18e zijn gebeurd.

Verloskundige zorg

Verloskundige zorg Eigen bijdrage ziekenhuis/instelling zonder medische noodzaak

Eigen bijdrage

Ziekenhuis/instelling zonder medische noodzaak

34.- per opnamedag (was 33.-). Is het tarief van de instelling meer dan 121.- per dag, dan zijn de meerkosten voor jouw rekening (was 119.-).

Verpleging en Verzorging

PGB

De regels voor het PGB veranderen per 1 januari. Kijk voor meer informatie in het Verzekeringsreglement.

Ziekenvervoer

Eigen bijdrage en kilometervergoeding

De eigen bijdrage is 100.- (was 98.-). Voor eigen vervoer geldt bovendien een maximale vergoeding van 0.28 per kilometer (was 0.30).

Verandering in de Algemene voorwaarden

 • Artikel A21 ‘e-Court’ is toegevoegd:
  Als een verzekerde of verzekeringnemer niet voldoet aan zijn/haar betalingsverplichtingen tegenover HEMA, zoals de verplichting tot betaling van de premie, het eigen risico, of een eigen bijdrage, is sprake van een incassogeschil tussen jou en HEMA. HEMA kan vanaf 1 januari ervoor kiezen om een incassogeschil te laten beslechten via arbitrage door de Stichting E-Court. Kijk voor meer informatie in de verzekeringsvoorwaarden.

Veranderingen in de aanvullende verzekeringen

Hieronder lees je de wijzigingen in de aanvullende verzekeringen.

 • Besnijdenis (circumcisie) in de Aanvullend 2 en 3:
  De vergoeding voor besnijdenis (circumcisie) om medische noodzaak komt te vervallen. Besnijdenis om medische noodzaak wordt vanaf 1 januari vergoed uit de Basisverzekering.
 • Spoedeisende tandheelkundige zorg buitenland in de Aanvullend 1, 2 en 3
  Een vergoeding van maximaal 250.- voor spoedeisende tandheelkundige zorg in het buitenland is toegevoegd.

Veranderingen in de tandartsverzekeringen

Hieronder lees je de wijzigingen in de tandartsverzekeringen.

 • Fronttandvervanging in de Tandarts 1, 2, en 3
  De vergoeding voor fronttandvervanging komt te vervallen. Dit wordt vanaf 1 januari vergoed uit de Basisverzekering.
 • Tandartskosten na een ongeval in de Tandarts 1, 2, en 3
  Een vergoeding voor tandartskosten na een ongeval van maximaal 10.000.- per ongeval is toegevoegd. In de verzekeringsvoorwaarden lees je wanneer er sprake is van een ongeval en wat de uitsluitingen zijn. Voordat je met de behandeling begint, heb je een akkoordverklaring van HEMA nodig

Op deze pagina vind je een samenvatting van de zorg die je vergoed krijgt of is gewijzigd. In de verzekeringsvoorwaarden zijn bij de verschillende zorgvormen voorwaarden opgenomen. Je moet aan deze voorwaarden voldoen om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding van deze zorg. Meer informatie vind je in de verzekeringsvoorwaarden.

contact zorgverzekering

Klantenservice

0900 - 411 411 4
maandag t/m vrijdag 08:30 – 19:00
€ 0,20 per gesprek naast de gebruikelijke belkosten.

voordelen van onze zorgverzekering

Met een HEMA Zorgverzekering profiteer je van scherpe premies. Bovendien ontvang je een kortingskaart waarmee je het hele jaar 10% korting krijgt op bijna alles bij HEMA. En je kunt gewoon naar je eigen huisarts en ziekenhuis.

 • gewoon naar je eigen huisarts, apotheek en ziekenhuis
 • het hele jaar 10% korting op bijna alles bij HEMA
 • entree voor WILDLANDS Adventure Zoo Emmen slechts 12.50 per meeverzekerd kind (eigen pas)
 • gratis advies over de meest geschikte zorg voor je kind met de HEMA kinderzorglijn

zorgvinder

Wil je graag weten met welke zorgaanbieders HEMA Zorgverzekering in jouw buurt afspraken heeft gemaakt? In de zorgvinder kun je alle zorgaanbieders heel gemakkelijk vinden en vergelijken.


De Zorgvinder wordt dagelijks geactualiseerd.