Naar het overzicht
soa-test

welke vergoeding soa-test bieden wij?

Op het moment dat je vragen hebt over je gezondheid of een ziekte, dan is de stap naar de huisarts snel gezet. Je eigen huisarts, die vertrouw je. Zeker in het geval van een mogelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa) is de deskundige kennis van deze vertrouwenspersoon welkom. Je kunt altijd terecht voor een onderzoek en als je een soa-besmetting hebt, wordt de behandeling direct gestart. Het onderzoek naar geslachtsziektes en de vergoeding soa-test vallen onder huisartsenzorg.

gecontracteerde zorgaanbieder:

100% vergoeding


niet-gecontracteerde zorgaanbieder:

75% vergoeding van de rekening tot maximaal 75% van de gemiddelde gecontracteerde tarieven

geen dekking

  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Een soa-test wordt afgenomen om seksueel overdraagbare aandoeningen te onderzoeken. Bijvoorbeeld wanneer een seksuele (ex-)partner je informeert dat hij of zij een soa heeft, je onveilige seks hebt gehad of omdat je zelf klachten hebt. Het aantal soa’s in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen, daardoor wordt het belang van een soa-test steeds groter. Voor het laten doen van een test ontvang je via de basisverzekering een vergoeding soa-test.

Voor huisartsenzorg geldt geen eigen risico, behalve wanneer je huisarts medicijnen voorschrijft of laboratoriumonderzoek wil laten uitvoeren. Dus in het geval van een soa-onderzoek is het eigen risico wel van kracht. Ook voor andere onderzoeken die je huisarts aanvraagt, maar niet zelf verricht moet je eigen risico betalen. Voor een vergoeding soa test kun je terecht bij je eigen huisarts, een doktersassistente of verpleegkundig specialist die in de huisartsenpraktijk werkzaam is.

In Nederland vinden jaarlijks bijna 300.000 soa-testen plaats. Velen kiezen voor een bezoek aan de huisarts, maar ook een bezoek aan de soa-kliniek van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) is een mogelijkheid. De GGD voert anoniem en gratis soa-testen uit voor mensen die tot de risicogroepen behoren. Deze risicogroepen zijn onder meer jongeren tot en met 24 jaar, mannen die seksueel contact met mannen hebben, mensen die regelmatig wisselende seksuele partners hebben en mensen die gewaarschuwd zijn door een seksuele partner dat hij of zij een soa heeft. Behoor je tot een risicogroep? Dan kan het zijn dat de GGD deze test gratis aanbiedt, waardoor de vergoeding soa-test vervalt. Check goed bij de GGD bij jou in de buurt welke voorwaarden gehanteerd worden.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar