Naar het overzicht
coronavirus

welke vergoeding coronavirus bieden wij?

Voor actuele informatie en antwoorden op de meeste vragen over het coronavirus (COVID-19) kun je het beste terecht op de website van de Rijksoverheid en het RIVM. Heb je vragen over je zorgverzekering en het Corona-virus? Hieronder vind je veel gestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088-222 4114.

Patiënten met ernstige COVID-19 hebben tot 1 januari 2025 recht op herstelzorg. Herstelzorg omvat logopedie en maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie, 10 uur ergotherapie en 7 uur diëtetiek, tot 6 maanden na de eerste behandeling. Indien noodzakelijk aansluitend nogmaals gedurende maximaal zes maanden recht op hetzelfde aantal behandelingen. De huisarts mag ook verwijzen voor een tweede behandelperiode. Lees meer over deze vergoeding in de verzekeringsvoorwaarden.

  • aanvullend 1

  • aanvullend 2

  • aanvullend 3
  • eigen risico

    ja

  • eigen bijdrage

    nee

HEMA zorg klanten geven ons een

8.1

aanvullende informatie

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan zich sinds 1 juni 2020 laten testen bij de GGD. Je betaalt voor deze test bij de GGD niets. Ook geen eigen risico. Kijk op www.coronatest.nl of bel met 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test in de buurt. Ga je naar de huisarts? Dan wordt de zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een huisartsenconsult betaal je geen eigen risico. Maar zodra de huisarts zorg aanvraagt en uitbesteedt, wordt hiervoor wel het eigen risico aangesproken. Laboratoriumtests die de huisarts aanvraagt en die uitsluitsel moeten geven over een eventuele coronabesmetting, vallen dus wel onder het eigen risico. Is de test onderdeel van een behandeling? Of doe je de test in opdracht van je werkgever? Dan betaal je geen eigen risico. Dit loopt namelijk via de GGD en wordt door de overheid betaald.

Ga je op vakantie naar het buitenland en moet je met een recente coronatest aantonen dat je geen corona hebt? En heb je GEEN klachten? Dan vergoeden we dit niet. Preventieve coronatesten voor een vakantie of buitenlandse reis worden niet vergoed. Dat doen we bijvoorbeeld ook niet voor medische verklaringen. Deze test betaal je zelf.

Bij een noodzakelijke medische behandeling in het buitenland biedt de zorgverzekering ook dekking. Goed om daarbij te weten: de basisverzekering vergoedt maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Als een behandeling in Nederland € 1500 kost, krijg je voor een soortgelijke behandeling in het buitenland ook maximaal € 1500 vergoed. In de aanvullende zorgverzekering of in een reisverzekering kun je soms aanvullende medische kosten verzekeren. We adviseren je hier goed naar te kijken voordat je op reis gaat.

Nee, wij vergoeden helaas geen mondkapjes. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering of aanvullende verzekering. Wel verkopen we mondkapjes in onze winkels en op hema.nl, en ook daarop krijg je - als klant van HEMA zorgverzekering - 10% extra korting.

Word je getest op een coronabesmetting in opdracht van je werkgever in de zorg? Dan vraagt de Arbo-arts of de GGD-arts de test aan. Je betaalt voor deze test niets. Ook geen eigen risico. Dit geldt voor zowel medewerkers als ZZP’ers in de zorg.

Er zijn extra maatregelen afgesproken bij het vervoeren van patiënten met een taxi. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die voor nierdialyse en oncologische behandelingen naar het ziekenhuis gaan en gebruik maken van zittend ziekenvervoer. Deze maatregelen zijn nodig voor de gezondheid en veiligheid van zowel kwetsbare patiënten als de mensen die hen vervoeren. Afgesproken is onder andere dat vanwege de coronacrisis patiënten altijd alleen vervoerd worden. En vervoer van patiënten gebeurt bij voorkeur in een bus, zodat de regel voor het houden van anderhalve meter afstand zo veel mogelijk in acht genomen kan worden.Op verzoek van patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, vervoerders en zorgverzekeraars zijn hiervoor twee protocollen door de overheid opgesteld:Afspraken en richtlijnen voor het reguliere taxi en zorgvervoer. Afspraken en richtlijnen voor het vervoer van personen met klachten die passen bij COVID-19, zoals verkoudheid, hoesten, niezen of koorts.

Verblijf je in het ziekenhuis of (GGZ-)instelling en moet je worden getest? Of moet je voorafgaand aan opname in het ziekenhuis worden getest? Dan vraagt het ziekenhuis of GGZ-instellingt deze test aan. Dit wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Je betaalt voor deze zorg wel eigen risico. De coronatest is hier onderdeel van.

Ga je naar het ziekenhuis voor de behandeling van een coronabesmetting? Ook deze zorg wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Je zorgverzekering dekt de kosten. Je betaalt voor ziekenhuiszorg wel eigen risico. De test in het ziekenhuis is hier onderdeel van.

Van 18 juli 2020 tot 1 augustus 2023 hebben patiënten met ernstige COVID-19, gedurende ten hoogste 6 maanden na de eerste behandeling, recht op onderstaande zorg:

  • 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  • 10 uur ergotherapie
  • 7 uur diëtetiek
  • onbeperkt aantal uren logopedie

Voorwaarden:

  • je hebt een verwijzing van jouw huisarts nodig
  • je moet deelnemen aan onderzoek naar deze zorg
  • de eerste behandeling vindt binnen een maand na verwijzing plaats
  • er zit maximaal 6 maanden tussen het einde van de acute infectiestadium van de COVID-19 en het moment van verwijzing

Indien noodzakelijk heb je nogmaals gedurende ten hoogste zes maanden recht op hetzelfde aantal behandelingen. Tussen eind behandelperiode 1 en start behandelperiode 2 mag maximaal 4 maanden zitten.

al onze voordelen nog even op een rijtje

  • een jaar lang 10% extra gelukskorting op bijna alles bij HEMA
  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • zowel online als telefonisch bereikbaar