Bergen en zee landschap, met de zon verhuld achter wolken

plekken waar de zon niet schijnt

geschreven door Patty

zodra het kwik tropische temperaturen meet, is half Nederland in de ban van de hitte. Vind je er nu helemaal niets aan om de hele dag in de zon te liggen én ontvlucht je liever de hitte in onze zomermaanden? Dan is er goed nieuws: er zijn namelijk genoeg plekken waar het lekker koel is in juni, juli en augustus.

sneeuw in de zomer

ben je fan van ijskoude temperaturen en sneeuw? Af en toe met een zonnetje erbij? Reis dan deze zomer nog naar Nieuw-Zeeland. Van juni tot vroeg in oktober kun je bijvoorbeeld rondom Queenstown en Wanaka op wintersport. Met temperaturen rond het vriespunt en hopelijk een boel sneeuw op de Coronet Peak. Voordeel wanneer je nog geen goede outfit hebt: die zijn nu allemaal in de aanbieding; want wie loopt er in Nederland bij 25+ graden Celsius nu rond in een ski-jas?.

lekker verkoelend

het is even vliegen, net zoals Nieuw-Zeeland, maar in een bepaald gebied in Chili is het in de zomer lekker koel. We hebben het over Vuurland, dat in het zuidelijkste puntje van Chili ligt. In november tot en maart kun je daar aan boord van een ijsbreker stappen die een weg naar Antarctica zal banen. Het is een stoere en unieke vakantie, maar let er wel op dat je deze buiten de reguliere zomervakantie zal moeten boeken. Bij -67 graden Celcius in juni, juli en augustus is er zelfs met de sterkste boot geen beginnen aan in de Zuidelijke ijszeeën.

Europese plekken waar de zon niet schijnt

natuurlijk kun je ook gewoon wat ‘dichter bij huis’ blijven. Binnen Europa zijn er ook genoeg mogelijkheden voor een verkoelende vakantie. Op de Noordkaap is het in de zomermaanden met temperaturen van gemiddeld 12-15 graden Celsius aangenaam koel. Datzelfde geldt voor IJsland en Lapland met hun prachtige natuur, waar temperaturen onder de 20 graden blijven. Niet zozeer plekken waar de zon niet schijnt, maar wel locaties met een aangenaam koele atmosfeer.

verrassend koele plekken zonder zon

natuurlijk hoef je niet persé naar het andere eind van de wereld of Europa om ergens verkoeling te vinden. Wat dacht je van een weekje in een gevangenis? Niets zo verkoelend dan een blok beton met weinig daglicht. In Roermond heb je bijvoorbeeld het sjieke ‘Het Arresthuis’ en in Almelo het ‘Huis van Bewaring’. Ook buiten de landsgrenzen kun je in Duitsland bijvoorbeeld terecht bij ‘Hotel Alcatraz’, in Finland bij ‘Hotel Katajanokka’ of in het hippe gevangenis hotel ‘Barabas Hotel Lucerne’ in Zwitserland. Koele plekken, toch?

tips voor als je de zon ontwijkt

de zon ontwijken is op een warme zomerdag natuurlijk best slim: je verbrandt niet en blijft een beetje koel. Maar de zon voor lange tijd ontwijken is geen slim idee. Minder zon betekent namelijk ook minder vitamine D. We schreven er al eens een blogje over. Mocht je er dus toch voor kiezen om een langere tijd op een zonloze bestemming door te brengen, neem dan wat extra vitamine D met je mee. Bij HEMA hebben we die én krijg je daar met je HEMA Zorgverzekering standaard 10% extra gelukskorting op. Net zo goed als op een goede zonnebrand als je toch van gedachte veranderd…


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.