Wildplukken in de zomer

geschreven door Patty

Er was een tijd dat we eigenlijk al ons voedsel uit de natuur haalden. Je over-over-overgrootmoeder had je er alles over kunnen vertellen. Ze wist precies wat eetbare planten waren, waar je ze vond en wat je ermee kon. Dus mocht je deze zomer in het bos zijn en enthousiast worden van alles wat je om je heen ziet: dit kun je wildplukken, mee naar huis nemen en tot iets lekkers bereiden.

De wildplukwijzer voor eetbare planten

Wellicht ben je niet echt een kenner op het gebied van wildplukken. Geen zorgen. Bijna niemand ziet het verschil tussen een eetbaar stobbezwammetje en het zeer giftige bundelmosklokje. Gelukkig hebben er ook mensen voor geleerd en hebben ze de leukste wildpluklocaties voor je in de buurt op een kaart geplot. Met foto en al. Met de wildplukwijzer weet je precies waar en wanneer er in de buurt eetbare planten groeien. Maar sommige dingen kun je eigenlijk niet over het oog zien.

Paardenbloemthee uit de natuur

Als je op zoek bent naar een eetbare plant die je nagenoeg niet kunt missen, dan is het wel de paardenbloem. Ze kan tot heel veel dingen verwerkt worden: van paardenbloemthee (gele bloem en groene bladeren) tot garnering van een salade door de gele bloem zelf. Een handig voordeeltje van deze makkelijk te wildplukken plant is dat deze ook een medicinale bijwerking heeft. De paardenbloem is namelijk goed voor je spijsvertering. Handig dus als je die kilo’s er voor de zomer nog net niet afgetraind had.

Bramen en bessen plukken

Blauwe bessen vind je met name in open bossen en heidegebieden. En als je goed langs de wandelpaden kijkt zie je tijdens een wandeling in het bos vast ook prikstruiken met bramen. Beide vruchten herken je relatief goed en zijn daarom makkelijk om te wildplukken. Probeer wel zoveel mogelijk de bovenste takken te plukken. Laaghangende bramen en bessen kunnen ondergeplast zijn door bosdieren en hondjes. In gebieden waar vossen voorkomen kunnen de onderste vruchten zelfs besmet zijn met vossenlintworm. En dat is gevaarlijk voor jou als mens. Laat bovendien ook de bramen en bessen aan drukke autowegen maar hangen. Deze zijn vaak vervuild door uitlaatgassen. Pluk ze dus maar gewoon vanaf het bospad.

Rozenbotteljam en siroop van vlierbloesem

Deze veelgebruikte eetbare planten kun je makkelijk tot siroop en jam verwerken. Vlierbloesem groeit ongeveer een maand per jaar, in juni. Ook daarna kun je de droge variant nog gebruiken voor een heerlijke siroop. Je gebruikt hiervoor enkel de witte bloemen zonder de groene bladeren. Ook van rozenbottels kun je een siroop of heerlijke jam maken. Tijdens het wildplukken kun je verschillende soorten tegenkomen die eetbaar zijn. Denk maar aan de Hondsroos en de Egelantier. De rozenbottel is niets meer of minder dan de eetbare vrucht van een roos en zit bomvol vitamines en mineralen. Redelijk gezond dus!

Wildplukken is wettelijk illegaal

Toch wordt het veelal gedoogd. Je moet natuurlijk geen emmers vol bramen, bessen en paddenstoelen uit het bos meenemen. Doe je dat wel en betrappen ze je, dan kan een boete al gauw oplopen tot 4100 euro. Een klein handje vol voor thuisgebruik wordt nog weleens door de vingers gezien. Wist je trouwens dat er aparte plukbossen aangelegd zijn? Hier kun je zoals de naam al zegt, heerlijke producten, vaak onder begeleiding, wildplukken.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.