vitamine D: de superfoods onder de vitamines

geschreven door Patty

chiazaad, bijenpollen, tarwegras: allerlei superfoods die positieve effecten op je gezondheid hebben. Ze zijn alleen relatief duur en je moet er nogal wat van binnen krijgen om verschil te merken. Gelukkig is er ook vitamine D: de supervitamine die naast tal van voordelen voor je geest én gezondheid ook onderbouwd wetenschappelijk bewijs biedt.

bijzondere voordelen van vitamine D

waar superfoods vaak veel voedingsstoffen en antioxidanten bevatten die goed zijn voor je lichaam, biedt vitamine D een heel scala aan voordelen voor je gezondheid. Van sterke botten tot het vergroten van je spierkracht. Maar wat je misschien nog niet wist is dat je met voldoende dosis van deze vitamine nog veel meer positieve dingen in het leven bereikt.

langer leven

wie gedurende zijn leven dagelijks over een voldoende voorraad vitamine D beschikt, zou langer leven. Onderzoek toonde namelijk aan dat ouderen met een lagere concentratie van deze vitamine eerder kans hadden te overlijden. Ben je dus van plan om 130 te worden, zorg dan dat je voorraad altijd goed op peil is.

fitter van geest

is je voorraad vitamine D op peil, dan zul je minder snel stress ervaren en positiever in het leven staan. Een tekort aan deze supervitamine zorgt er namelijk voor dat je sneller angst en paniek ervaart. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met een psychotische aandoening vaak een laag vitamine D gehalte hebben. Het Universitair Centrum Psychiatrie onderzocht 1843 mensen met psychotische aandoening. Maar liefst 63 procent van hen bleek een tekort aan de supervitamine te hebben. Mogelijke verbanden met lusteloosheid of sociaal isolement werden hierbij gelegd.

een goed hart

hoe je in het leven staat en hoe je jouw hart daarbij gebruikt, ligt natuurlijk aan jezelf. Maar een écht goed werkend hart is gebaat bij voldoende vitamine D. Bij bejaarden blijkt namelijk dat een te lage vitamine D-spiegel zorgt voor een verminderde kwaliteit spierweefsel. En aangezien je hart ook een spier is, geldt dat net zo goed voor hem. Niet voor niets wordt een tekort aan vitamine D dan ook gerelateerd aan hartfalen.

gratis superfood vitamine D

langer leven met een goed hart en een fitte geest zonder er iets voor te betalen. Je vindt de superfood vitamine D namelijk helemaal gratis in zonlicht. Stap dus maar op de fiets of ga lekker wandelen buiten. Voor de meeste mensen met een lichte huidskleur voldoet 15 tot 30 minuten onbeschermd in de zon om je dagelijkse voorraad aan te vullen. Voor mensen met een donkere huidskleur duurt dit wat langer. Een lichte huid zet zonlicht namelijk veel sneller en makkelijker om dan een donkere huid. Hetzelfde geldt voor ouderen, ongeacht hun huidskleur: hun lichaam maakt namelijk steeds moeilijker vitamine D aan.

te veel is niet goed

toch is het niet zo dat een langere tijd in de zon automatisch meer vitamine D betekent. Je lichaam, en met name je huid, kan namelijk maar een bepaalde hoeveelheid aan. Bovendien kan een teveel aan vitamine D ook averechts werken. Hoe meer vitamine D, hoe meer calcium je lichaam aanmaakt. Goed voor je botten, maar een overschot kan ook tot nierstenen leiden. Na die 30 minuten is het dan ook raadzaam jezelf gewoon in te smeren.

HEMA zonnebrand tegen vitamine D overschot

natuurlijk hebben we bij HEMA goede bescherming in huis om ervoor te waken dat je een overschot aan vitamine D in je opneemt. Daarnaast zorgt het bij voldoende smeren ook voor bescherming tegen verbranding. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat de HEMA zonnebrand factor 30 de bescherming van een factor 50 biedt. En met jouw HEMA Zorgverzekering krijg je op het assortiment zonnebrand maar liefst 10% extra gelukskorting. Ga je dus de zon in, smeer je dan na een half uurtje goed in. Het advies luidt zo’n zeven eetlepeltjes per keer. Meer over de feiten en fabels van zonnebrand lees je hier.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.