Gezond leven: fabels en feiten

geschreven door Patty

Extra veel bewegen, tweehonderd gram groentes en fruit per dag en voldoende slaap: voor een gezond leven halen we alles uit de kast. Maar naast alle feiten bestaan er volgens het Voedingscentrum ook een boel fabels als het om een gezonder leven gaat. We zetten een paar veelbesproken voorbeelden op een rijtje.

Je wordt dikker als je na 20:00 uur eet

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is onzin. Je lichaam verbrandt namelijk altijd calorieën. Ook na acht uur ‘s avonds en ook als je slaapt. Ongeacht op wat voor tijdstip je eet. Het gaat er vooral om hoeveel kcal je in totaal binnenkrijgt. Zijn dat er meer dan je verbrand hebt, dan kom je logischerwijs aan. Wel is het zo dat veel mensen ‘s avonds wat minder gezond leven en daardoor wat sneller calorierijke of vette producten snacken. Als je dat dan optelt bij je huidige calorieënteller van de dag kun je inderdaad je maximum overtreffen en aankomen.

Koolhydraten zijn slecht voor een gezond leven

Volgens veel mensen zijn dit slechte producten en kun je ze beter vermijden. Een foute gedachte! Je lichaam heeft koolhydraten juist nodig voor energie. Bij voorkeur is veertig tot zeventig procent van je energie afkomstig uit koolhydraten. Deze worden in je lichaam omgezet in suikers. Je hebt echter goede- (groentes en fruit) en slechte koolhydraten (brood, pasta). Door het eten van goede koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel langzaam, je hebt langer een verzadigd gevoel. Bij slechte koolhydraten is dat het tegenovergestelde: je bloedsuikerspiegel stijgt rap. Als tegenreactie maakt je lichaam insuline aan die de balans in je waardes terugbrengt. Gevolg: je hebt weer honger en zult sneller, meer eten.

“Ik weeg te veel, maar heb zware botten”

De volgende keer dat iemand dit zegt, mag je best een beetje lachen. Gemiddeld wegen de botten bij ieder mens namelijk hetzelfde. Maar is de persoon die het zegt groter dan jij zelf bent, dan heeft hij in feite wel gelijk. Grote mensen hebben namelijk langere botten. En langere botten zijn zwaarder dan kleinere. Blijkbaar wordt dit wel meegerekend in de uitkomst van je BMI (Body Mass Index). Is deze daarom hoger dan 25 dan kun je deze goede vriend of kennis het beste aanraden om -ondanks zijn zware botten- toch een beetje af te vallen. Een gezond leven begint immers bij jezelf…

Gezonder leven? Elk pondje gaat door het mondje!

Hier is helaas geen ontkennen aan. Alles wat je eet heeft invloed op je lichaam. Heb je een relatief goed eetpatroon en eet je niet meer dan 2000 kcal (vrouw) en 2500 kcal (man), dan zul je in gewicht gelijk blijven als je daarnaast niet beweegt. Eet je meer calorieën dan kom je logischerwijze aan. De enige tip voor een gezonder leven, is afvallen. Dat kan door meer te bewegen of om minder calorieën binnen te krijgen. Om één kilo vet te verliezen, moet je namelijk zo’n 7700 kcal minder binnenkrijgen.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.