Powernap

de powernap: alle voordelen op een rijtje

geschreven door Patty

Vooral met warm weer kunnen we het wel even gebruiken. Of ‘s winters als de dagen toch al zo donker zijn. Een extra beetje slaap in de vorm van een siësta. Het is eigenlijk best vreemd dat bijna geen enkele baas in Nederland dat middagdutje op kantoor toelaat. Het is namelijk niet alleen maar goed voor je schoonheid. Er kleven veel meer voordelen aan zo’n powernap.

de voordelen van een middagdutje

We weten allemaal dat we een betere versie van onszelf zijn als we goed geslapen hebben. Logisch. Mocht je overdag toch het gevoel hebben dat je wat slaap tekort komt, kun je daar maar beter aan toegeven. Je wordt er alerter van, verlaagt je stressniveau en verhoogt je productiviteit. Een middagdutje van minimaal een uur ‘herstart’ je hersenen zodat je ook nog eens beter in staat bent om informatie op te slaan en creatiever te denken. Zeg dus maar vaarwel tegen je cafeïneverslaving en ga gewoon naar bed. Dat werkt veel beter dan een kop koffie en is nog goedkoper ook.

hoe lang duurt een powernap?

Die duurt net zo lang als jij wil of je baas toelaat natuurlijk. Maar als je wetenschappelijk bewijs zoekt van de beste lengte van een powernap is dat er ook. NASA heeft er onderzoek naar gedaan. Wat blijkt? Hoe langer het slaapje, hoe beter. Naast dit niet zo verbluffende resultaat kwamen ze er ook achter dat je productiviteit al met een dutje van 10 tot 20 minuten verhoogt. Net iets langer dan 20 minuten kan je juist wat meer moe maken. Simpelweg omdat je slaap is opgebouwd uit fases. Na 20 minuten bevind je je in een diepe slaap waar je moeilijker uit ontwaakt.

slapen op het werk

Nog wat langer slapen pakt dan wel weer wat voordeliger uit voor jou en je baas. Een powernap van een uur heeft positief effect op je werkgeheugen. Je slaat dingen makkelijker op. Plak je daar nog eens 30 minuten bij op (totaal 90 minuten) dan zitten alle slaapfases erop en heb je je hoofd even helemaal leeg gemaakt. Een perfect anti-stress middel dus, dat slapen. Vertel dat maar eens tegen je baas als je hem tegenkomt. En zet het vooral in je Persoonlijk Ontwikkelplan: productiviteit verhogen door middel van slapen onder werktijd.

hoe laat moet je ‘s middags gaan slapen?

Volgens Dokter Sara Mednick kun je precies berekenen wanneer het tijd is voor jouw schoonheidsslaapje. Ze heeft hiervoor haar Nap Wheel uitgevonden. Sleep de wijzer van de klok naar het tijdstip waarop je wakker wordt. Waar de gele en blauwe lijn elkaar kruisen is het tijdstip waarop je jouw siësta kunt aanvangen.

verschil powernap en Spaanse siësta

Veel Nederlandse vakantiegangers gebruiken de Spaanse siësta als voorbeeld om een powernap te rechtvaardigen. Van oorsprong is de siësta echter bedoeld om de heetste momenten van de dag te ontwijken. En ja, als alles dicht is kun je net zo goed gaan slapen. Maar zeker zestig procent van de Spanjaarden houdt al helemaal geen siësta meer. En nog minder Spanjaarden doen ook echt een middagdutje. Maar laat dat de pret vooral niet bederven want er kleven dus wel zeker een boel pluspunten aan een middagdutje. Welterusten!

thuis eens uitproberen

Hoewel er genoeg wetenschappelijk bewijs is om een dutje tijdens werk te verantwoorden, blijft het een kleine kans dat dit ooit breed wordt doorgevoerd. Alle uren die je aan het werk bent moeten zo productief mogelijk worden ingevuld, en het gaat nog wel even duren voordat men een dagdeel slapen als productief zal meetellen. Maar misschien werk jij wel vanuit huis? Of heb je in het weekend wel eens behoefte aan wat extra energie? Dan kun je de powernap op die manier proberen in je dagelijks leven te verwerken. Het voordeel is dan meteen dat je het dutje in je eigen bed kunt doen, wat toch het lekkerste slaapt. Overweeg dan om zonwerende gordijnen in je kamer te hangen, zodat de middagzon je er niet van kan weerhouden een kort uiltje te knappen. En vergeet vooral niet om een goede, luide wekker te zetten. Anders doe je ‘s avonds weer geen oog dicht. Weltrusten!


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.