genieten

Gelukshormoon chocolade

geschreven door Patty

Ieder pondje gaat door het mondje. Dat klopt helemaal. Sommige calorierijke voeding draagt alleen wel positief bij aan een gezond lichaam. En dat is goed nieuws voor de chocoladeliefhebber; een stukje chocolade is namelijk goed voor je. Het wakkert bovendien jouw gelukshormoon aan. Dus neem vanavond nog lekker een stukje bij de koffie.

Elke dag je voorraad aanvullen

Mocht je nu meteen de repen uit de kast pakken: we hebben het niet over alle soorten chocolade. We praten over de pure variant met minimaal zo’n 70 procent cacao. Eén zo’n klein stukje brengt heel wat in jouw lichaam teweeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat door zes gram pure chocolade je bloeddruk daalt. Met datzelfde hapje krijg je bovendien magnesium binnen dat een kalmerende werking op je zenuwstelsel heeft. En omdat je lichaam maar beperkt is in haar voorraadje van deze voedingsstof, moet je die dus elke dag aanvullen. Goed excuus.

Meer dan een gelukshormoon alleen

In totaal zitten er ongeveer driehonderd stoffen in chocolade. Van een aantal van die stofjes is bewezen dat ze een positief effect op je lichaam hebben. Van een groot aantal zoals suiker geldt juist het tegenovergestelde; daar wordt geen gelukshormoon mee aangemaakt. Chocolade maken ze namelijk van meer dan alleen de cacaoboon. Er wordt ook boter, suiker en melkpoeder aan toegevoegd. En soms nog wat noten of tegenwoordig zelfs karamel of knettersuiker. En dat is niet zo goed voor je lichaam.

We willen je pret natuurlijk niet bederven door deze minder positieve stofjes. Ook onze 74% pure chocoladereep bestaat namelijk helaas uit 40.2 procent vet en neemt 542 Kcal per 100 gram met zich mee. Toch voelt menig vrouw zich na het eten van deze lekkernij een stuk beter. Dat komt omdat je hersenen endorfine aanmaken wanneer je het eet. Goed voor je immuunsysteem, stresslevel en verouderingsproces.

Chocolade maken voor beginners

Ben je enthousiast en wil je zelf chocolade maken voor thuis? Dan heb je cacaobonen nodig die ontdaan zijn van hun harde schilletje. De kruimels die overblijven smelt je en meng je samen met melkpoeders, boter en suikers. Omdat deze verhoudingen nogal nauw komen, kun je ook 100 gram cacaoboter met 20 gram kokosvet au bain-marie smelten en hier 70 gram cacao aan toevoegen. Je kunt het mengsel nu wat zoeter maken door suiker of een natuurlijke variant zoals honing. Eventueel kun je er nu noten, rozijnen of iets anders dat je lekker vindt, toevoegen. Giet het mengsel in een mal en laat hard worden in de koelkast of vriezer. Zo handig is het om chocolade te maken en te genieten van alle positieve effecten op je lichaam…


De voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2018 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

klantenservice

088-2224114

maandag t/m vrijdag 08:30 – 19:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.

Zorgverzekeringhema.nl maakt gebruik van cookies om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Natuurlijk zorgen wij goed voor je privacy. Het accepteren van cookies zorgt ervoor dat deze website goed werkt en dat je persoonlijke voorkeuren zijn vastgelegd. Door op 'OK' te klikken en door gebruik te blijven maken van deze website, ga je hiermee akkoord. Wil je liever minder cookies? Verander dan je instellingen.