dieper slapen doe je zo

we zijn er maar druk mee: werk, kinderen, sociale contacten en alle media die we de hele dag volgen. Ook al plof je ’s avonds uitgeput in bed, dieper slapen lukt je maar niet. Frustrerend, want een goede nachtrust zorgt voor een betere gezondheid. En dat gunnen we iedereen.

een goede nachtrust is een gezond leven

iedereen weet dat een goede nachtrust belangrijk is. Zonder de nodige slaap kunt je zomaar uit je vel springen of uit het niets een huilbui krijgen. Maar niet alleen voor je humeur is goed slapen belangrijk. Ook voor je lichaam is een slechte nachtrust funest: je organen, hersenen en botten kunnen dan namelijk niet goed herstellen van de activiteiten overdag. Een vertoorde nachtrust kan zelfs het verouderingsproces versnellen. Alle reden om een goede nachtrust bovenaan je prioriteitenlijstje te zetten!

minder slaapkwaliteit door een druk leven

uit onderzoek van slaaponderzoeker Gerard Kerkhof blijkt dat Nederlanders sinds de jaren 60 gemiddeld 1 à 2 uur minder zijn gaan slapen, en dat ook de slaapkwaliteit afgenomen is. De reden? We zijn drukker, alerter en langer actief op een dag. En hoe langer je bezig en alert blijft, hoe actiever je hersenen blijven. Om goed te slapen moet je cortisolniveau laag zijn. Maar wanneer je altijd aan staat, maakt je lichaam juist veel van dit stresshormoon aan. Simpelweg om wakker te blijven. En laat je lichaam nou pas moe worden wanneer hij het gevoel heeft dat het veilig is om te gaan slapen. Pas dan maakt hij namelijk melatonine aan: een stofje dat je helpt slaperig te worden.

de kwaliteit en kwantiteit van slaap

's Nachts doorloop je in ongeveer anderhalf uur een volledige slaapcyclus. Het is belangrijk om een slaapcyclus volledig af te ronden om genoeg diepe slaap te krijgen. In je diepe slaapfase herstelt jouw lichaam zich namelijk op celniveau. Ook als je wat minder uren slaapt. De hoeveelheid diepe slaap van kort- en langslapers verschilt namelijk niet of maar een heel klein beetje. De kunst naast meer uren slapen is dan ook dieper slapen.

hoe dat je dat, dieper slapen?

dieper slapen heeft dus alles te maken met minder prikkels en een goede afbouw naar de nacht. Dat begint bij het kennen van jouw persoonlijke slaapritme. Een handig hulpmiddel is een slaapdagboek waarin je een tijdje bijhoudt wanneer en hoe lang je geslapen hebt, en welke dingen invloed hebben gehad op de kwaliteit van je slaap. Hierdoor wordt vaak duidelijk hoe je jouw nachtrust kunt verbeteren. Met deze kennis kun je niet alleen zorgen voor een beter slaapritme, maar ook voor minder stress. Meditatie en ontspanningsoefeningen helpen hier trouwens ook bij. Op YouTube kun je veel ontspanningsoefeningen vinden, zoals een geleide bodyscan: met muziek en een stem ‘scan’ je zo al je lichaamsdelen om zo in diepe ontspanning te raken.

bereid je voor op je nachtrust

Nu is al deze informatie over waarom een goede nachtrust zo belangrijk voor je is heel nuttig, maar helpt het je ook echt om op tijd te ontspannen, en de nodige stappen te zetten om gezond te gaan slapen? Het is vaak lastiger dan je van te voren denkt. Toch nog heel even je telefoon erbij pakken en je zit zo weer twintig minuten te scrollen. Toch nog even een beetje Netflixen, en je hebt zo drie afleveringen gekeken. Je kunt jezelf extra’s duwtjes in de rug geven om richting een ontspannende nachtrust te gaan. Bijvoorbeeld door te investeren in een paar mooie nachtmode of zachte lakens, zodat bedtijd extra fijn wordt. Spreek met jezelf af dat je op een vast tijdstip je telefoon weglegt. Het kan helpen dit echt fysiek te doen, bijvoorbeeld in een kastje of lade leggen of zelfs in een speciaal daarvoor bedoeld doosje. Als je mensen veel spreekt, zoals je familie, vrienden of partner, laat ze weten dat je na dit tijdstip eigenlijk niet meer wil bellen of chatten. Dat geeft je een extra steuntje om dat blauwe licht van je scherm bij je weg te krijgen. Zet de felle lampen uit, lees nog wat in een fijn boek of tijdschrift en laat de avond uitgaan als een kaarsje.

nog steeds moe overdag?

iedereen heeft wel eens een slechte nacht of periode waarin je wat minder goed slaapt. Maar merk je dat jouw patroon echt lang aanhoudt en heb je het gevoel dat je nooit echt uitgerust bent? Het kan zijn dat je een slaapstoornis hebt waar je niets van weet. Hier kun je een testje doen, maar naar je huisarts stappen is altijd het beste plan.

HEMA helpt graag een handje

bij HEMA vind je naast heerlijke dekbedden en kussens een groot assortiment aan vitaminen en supplementen die je kunnen ondersteunen bij een goede nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan extra melatonine om makkelijker in slaap te komen. Met jouw HEMA Zorgverzekering krijg je standaard 10% extra gelukskorting op het hele assortiment vitamines en mineralen.