beste gezelschapsspellen voor de hele familie

geschreven door Patty

Wat doe jij met de feestdagen behalve veel eten en alle filmklassiekers voor de honderdste keer kijken? Juist, gewoon weer eens een ouderwets spel met de hele familie.

de nieuwste bordspellen

Elk jaar komen er weer een boel nieuwe bordspellen op de markt. Mocht je dit jaar eens wat anders willen dan Triviant of 30 seconds, dan heb je in elk geval geluk dat het aanbod groot is. Het maakt de keuze alleen een stuk lastiger; want met welk spel krijg je de hele familie aan tafel én aan het lachen? We zochten een paar van de beste gezelschapsspellen uit waarmee je dit doel bereikt.

spelletjesavond voor het hele gezin

De feestdagen draaien om het samenzijn met familie. Trek de hersenkrakers maar uit de kast voor een spelletjesavond wanneer de kleine kinderen op bed liggen. En speel overdag een leuk spel waar elk gezinslid aan mee kan doen. We hebben een aantal relatief onbekende spellen op een rijtje gezet waarmee je zeker te weten plezier zult hebben voor jong en oud.

nonsense Family

Bestaat je familie uit een stel praatjesmakers? Dan is dit spel ideaal! Je moet namelijk één minuut lang lukraak over een bepaalde situatie vertellen zoals ‘de kat van de buren stopt niet met miauwen’. In je verhaal moet je bovendien een vreemd woord verstoppen op een manier zodat niemand dat doorheeft. Zo scoor je punten. klaar voor je praatje? Starten maar!

game for fame

Wat heb je nodig om bekend te worden? Geen enkel talent. Dat is in elk geval het motto van dit familiespel waarin er over je geroddeld wordt, je zelf in de spotlight moet staan of op auditie moet voor een nieuwe rol. Hoe dan ook moet jij of je team de meest waardevolle superster(ren) worden. En mochten er nog opa’s, oma’s, ooms en tantes op bezoek komen: ze kunnen allemaal aansluiten, want er kunnen tot wel zestien mensen met het spel meedoen.

exploding Kittens

Dit spel is voor mensen die van katten en knallen, laserstralen en soms ook van geiten houden. Eigenlijk een soort Russisch roulette: trek jij de kaart van de Exploding Kitten? Dan heb je verloren. Maar je kunt het spel zelf goed saboteren met andere kaarten. Het gaat erom dat jij het langst in leven blijft. Eenmaal gespeeld? Dan ben je zo een aantal potjes verder. Een spelletje duurt namelijk maar 15 minuten.

beste gezelschapsspellen allertijden

Heb je liever toch een oude klassieker op tafel? Er zijn nogal wat lijstjes op het internet met de top-10 van beste gezelschapsspellen allertijden. Niet overal hanteren ze dezelfde volgorde, maar over het algemeen bestaan de tien meest favoriete bordspellen die genoemd worden uit hetzelfde rijtje. Het kan dan ook niet anders of je hebt er al ooit van gehoord.

  1. Monopoly
  2. Triviant
  3. Mens erger je niet
  4. Twister
  5. Ganzenbord
  6. Rummikub
  7. Dammen
  8. Pictionary
  9. Risk
  10. Kolonisten van Catan

Doe het zelf spellen

En dan heb je nog de categorie doe-het-zelf-spel. Zo kun je namelijk altijd ‘Wie ben ik’ spelen door simpelweg post-its op je hoofd te plakken. Maar je kunt ook een eigen variant van het spel ‘Time’s up’ maken. Schrijf hiervoor allemaal een flink aantal woorden op papier en zorg dat je een flink aantal kaarten hebt. Wat je opschrijft, bepaal je zelf: bekende mensen, dieren, spullen, landen enzovoorts. Verdeel de groep in gelijke teams en zet de timer op 30 seconden. Probeer in ronde 1 zoveel mogelijk woorden te omschrijven voor je teamgenoot zonder het woord te gebruiken. Het aantal geraden kaartjes is je puntenaantal nadat alle kaartjes op zijn. Stop in ronde 2 alle kaartjes terug en omschrijf de woorden nu aan de hand van 1 woord. In ronde drie moet je de woorden uitbeelden. Degene met de meeste punten, wint het spel.

een beetje bewegen

Al die spelletjes zijn terecht favoriet bij vele gezinnen en vriendengroepen. Maar ze vergen allemaal wel een hoop geduld en vermogen om stil te zitten. Misschien heeft jouw gezelschap behoefte aan wat meer beweging? Dan kan het ook heel leuk zijn om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een potje levend stratego. Vraag of de buren meedoen en je hebt zo genoeg mensen verzameld voor die oude favoriet van het schoolplein. Of je laat iedereen die zijn of haar beurt bij ‘Wie ben ik’ verlies teen rondje om het huis rennen. Het balansspel van HEMA is ook erg leuk voor in de tuin. Wie blijft het langste staan?

de beste gezelschapsspelletjes bij HEMA

Ook voor alle andere spelletjes zoals domino, yahtzee of een simpel dobbelspel kun je bij HEMA terecht. Met jouw HEMA zorgverzekering krijg je namelijk 10% extra gelukskorting op bijna het hele assortiment.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.