corona virus

  • 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgaanbieders
  • online en telefonisch bereikbaar
  • genieten van 10% extra winkelkorting bij HEMA

coronavirus

Bij HEMA houden we de ontwikkelingen rondom het Coronavirus scherp in de gaten. Daarbij volgen we de richtlijnen van de Rijksoverheid en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De zorg voor onze klanten en medewerkers staat voorop. Zo werken onze zorgmedewerkers zoveel mogelijk vanuit huis; ook van daaruit staan we voor je klaar.

We hebben een aantal veelgestelde vragen over afspraken en vergoedingen voor je op een rijtje gezet.

actuele informatie

Voor actuele informatie en antwoorden op de meeste vragen over het coronavirus zelf (COVID-19) kun je het beste op de website van de Rijksoverheid en het RIVM kijken.

het coronavirus en premies en declaraties

Sommige zorgverleners stellen afspraken uit of kunnen niet of minder werken door de maatregelen. Ze behandelen alleen spoedgevallen of werken online. Daarom kan je minder snel of op een andere manier zorg krijgen. Dit is vervelend, zowel voor je als voor de behandelaar. Toch kunnen we je premie niet aanpassen. Dat leggen we graag uit.

In ons zorgstelsel zorgen we met elkaar, voor elkaar. Met je premie draag je bij aan de zorg voor anderen, en anderen aan de zorg voor jou. Dat geldt ook voor de zorg voor mensen met het coronavirus: doordat iedereen in Nederland premie betaalt, kan onder andere de zorg voor coronapatiënten betaald worden.

De premie die je nu betaalt, is ook bedoeld om andere zorg te betalen, zoals (spoed)zorg nu en in de toekomst. En om zorgverleners te ondersteunen die nu geen of minder zorg kunnen geven. Zo zorgen we ervoor dat zorgverleners niet failliet gaan en de zorg beschikbaar blijft als de maatregelen voorbij zijn.

Daarom wordt je premie niet aangepast. Ook niet als je nu tijdelijk geen zorg kan krijgen of geen zorg nodig hebt.

Je kunt zelf gemakkelijk online declareren via de HEMA Zorg app op je mobiele telefoon of via Mijn HEMA. Dit gaat het snelst. Onze medewerkers werken volgens de richtlijnen van het RIVM zoveel mogelijk vanuit huis. Hierdoor blijft post langer liggen. Als je je declaratie per post indient, dan kan het zijn dat je langer moet wachten op de betaling van je declaratie. Onze excuses hiervoor. We doen ons best om je declaraties zo snel mogelijk te verwerken.

voor het inloggen in de app heb je DigiD nodig

Je hebt de DigiD app of DigiD met sms-controle nodig om de HEMA Zorg app te openen. Zo beschermen we je gegevens nog beter. Gebruik je de app of sms-code van DigiD nog niet? Vraag deze aan op de website van DigiD.

Het zijn onzekere tijden. Lukt het je niet om je zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage op tijd te betalen? We helpen je graag. Je kunt bij ons zelf via Mijn HEMA een betalingsregeling aanvragen.

Ja, aanbieders in de mondzorg, zoals mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten, kunnen tijdelijk (van 1 augustus tot 1 november 2020) een toeslag van 4.26 per patiënt in rekening brengen. De declaraties kunnen vanaf medio augustus worden ingediend voor patiëntgerelateerde meerkosten in het kader van het coronavirus.

Zo geven mondzorgaanbieders bijvoorbeeld meer uit aan persoonlijke beschermingsmaterialen (zoals mondkapjes) die zij na elke patiënt (of familie) moeten weggooien. Ook laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen, en moeten ze bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt.

Als je tandarts dit in rekening brengt, vergoeden wij het vanuit de tandverzekering volgens het percentage van de polis (meestal 80%). Het telt ook mee in je maximumvergoeding per jaar. Zit je al boven de maximale vergoeding, dan moet je de extra kosten zelf betalen. Voor kinderen tot 18 jaar valt de orthodontie niet in de basisverzekering, maar in de aanvullende verzekering Aanvullend 3.

Orthodontisten mogen dit bedrag ook in rekening brengen. Ook hiervoor geldt dat het meetelt in je maximumvergoeding per jaar. Zit je al boven de maximale vergoeding, dan moet je de extra kosten zelf betalen. Een bezoek aan de tandarts wordt voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed vanuit de basisverzekering.

het coronavirus als je in het buitenland bent

Een negatief reisadvies heeft geen invloed op de vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland.

Sommige landen of reisorganisaties vragen om een verzekeringsverklaring in een vreemde taal. In deze verklaring moet onder andere staan dat je verzekerd bent voor de kosten van een behandeling voor het coronavirus.

Je kunt deze Engelstalige verklaring via Mijn HEMA aanvragen.

  • klik na het inloggen op ‘mijn zorgverzekering’
  • onder ‘zelf regelen’ staat dan de optie: verzekeringsdocument voor het buitenland aanvragen
  • nadat je de aanvraag hebt gedaan krijg je per mail een bevestiging dat de verklaring in je berichtenbox in Mijn HEMA klaar staat
  • je kunt de verklaring vervolgens downloaden en eventueel uitprinten.

Op werkdagen staat binnen een paar uur na je aanvraag je verklaring klaar in de berichtenbox. Doe je de aanvraag in het weekend, dan staat je verklaring de eerstvolgende werkdag klaar.

Ja, voor dringende zorg kun je terecht bij de huisarts, huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. De ruimte die zorgaanbieders hebben voor de reguliere zorg is op dit moment afhankelijk van de drukte met coronapatiënten. Wij adviseren je om niet te wachten met maken van een afspraak. Ziekenhuizen, huisartsen en huisartsenposten zorgen er met allerlei maatregelen voor dat de kans dat je besmet raakt, klein is. Bel altijd wel eerst de huisarts of de huisartsenpost als je dringende zorg nodig heeft of vragen heeft.

Bij een noodzakelijke medische behandeling in het buitenland biedt de zorgverzekering ook dekking. Goed om daarbij te weten: de Basisverzekering vergoedt maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Als een behandeling in Nederland 1500.- kost, krijg je voor een soortgelijke behandeling in het buitenland ook maximaal 1500.- vergoed. Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kun je soms aanvullende medische kosten verzekeren. We adviseren je hier goed naar te kijken voordat je op reis gaat.

De volgende kosten vallen niet onder de vergoeding van je zorgverzekering. Hier kun je meestal wel voor terecht bij je reisverzekering. Het gaat om:

  • extra verblijfkosten doordat je vanwege de coronamaatregelen in het land langer in je vakantiehuis moet verblijven.
  • de vervoerskosten voor repatriëring naar Nederland.

vragen over zorg en uitgestelde behandelingen

Ben je bij de huisarts of specialist geweest en moet je lang wachten op de vervolgbehandeling? Of is je behandeling door het coronavirus uitgesteld? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Zij brengen je in contact met onze zorgadviseurs. Zij kunnen nagaan wat de actuele wachttijden zijn, of je wellicht nog ergens anders terecht kunt.

Goed dat je nadenkt over wat je zelf kunt doen in de tijd dat je moet wachten op de vervolgbehandeling. Overleg met je specialist wat je kunt doen om je voor te bereiden op je operatie of behandeling. Daarnaast vindt je op SamenGezond veel inspiratie over gezondheid en bewegen. Ook vind je hier tips en online cursussen die je helpen meer te ontspannen.

Ja, het is veilig om naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan tijdens de coronaperiode. Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners zorgen er met allerlei maatregelen voor dat de kans dat je besmet raakt, klein is. Twijfel je ergens over? Bel vooraf met je ziekenhuis om antwoord op je vragen te krijgen.