woman-applying-suntan-lotion-at-the-beach

Zonnebrand: feit of fabel

geschreven door Patty

Zonnebrand, alle feiten en fabels op een rij

Er is al heel wat geschreven over zonnebrand. Om voor eens en altijd duidelijkheid te verschaffen over het reilen en zeilen van zonbescherming, zetten we enkele veel gehoorde uitspraken voor je op een rij: zijn het fabels of feiten? Dat is de vraag die we voor je gaan beantwoorden.

Factor zonnebrand: hoe hoger, hoe beter beschermd

Dit klopt niet helemaal. De factor zonnebrand geeft namelijk aan hoe lang je beschermd bent tegen UV-straling. Hoeveel impact de factor op je heeft, hangt af van jouw huidtype. Een factor geeft namelijk aan hoe lang hij jouw ‘veilige’ tijd in de zon vermenigvuldigd. Het heet niet voor niets factor natuurlijk. Stel: je verbrandt in de volle zon na tien minuten, dan kun je de factor die je gebruikt met tien vermenigvuldigen. Want 10 minuten maal factor 12 biedt in theorie 120 minuten bescherming (Bron: Huidfonds). Hoe hoger de factor, hoe langer je dus beschermd bent. En dat is uiteindelijk wel een stuk beter voor je huid.

Na één jaar is zonnebrand ‘over de datum’

Dit klopt niet helemaal. Zoals elk product loopt ook de kwaliteit van zonbescherming na het openen terug. Net als bij voedingswaren de smaak wat anders kan worden, loopt bij zonnebrand alleen de factor iets terug door invloed van bijvoorbeeld zuurstof en warmte. Dermatologen schatten in dat een factor 30 na twee jaar gebruik nog maar een factor 27 is. Rond je dat af naar factor 20, zit je altijd goed. Je zult met dezelfde zonnebrand een jaar later dus gewoon net iets vaker moeten smeren voor de optimale bescherming: maar weggooien is dus helemaal niet nodig. Op deze zonnebrand: feit of fabel, kunnen we dus met een gerust hart zeggen: fabel!

De best geteste zonnebrand: duurder is niet altijd beter

Dit is echt een fabel. Elk jaar test de Consumentenbond verschillende zonnebrandcrèmes, factor 30. Al jaren op rij zijn een flink aantal duurdere merken, negatief uit de test gekomen. Zo eindigde de HEMA invisible sunspray in 2018 op de 4e plek met slechts 0,2 punten verschil ten opzichte van de nummer één die zeker 2 keer zo duur was. Maar de onvoldoende hekkensluiters in het overzicht van de best geteste zonnebrand waren zelfs tot ruim 4 keer duurder: een duurdere spray is dus niet persé vele malen beter.

Hoe warmer, hoe meer je zonbescherming je nodig hebt

Dit klopt niet (Bron: KNMI). De warmte zegt namelijk niets over de kracht van de zon. Dat heeft namelijk alles met UV-straling te maken. De zon kent drie soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. UVA zorgt ervoor dat je huid snel veroudert. UVB zorgt voor de vitamine D, maar als je je er niet goed genoeg tegen beschermd verbrand je door deze straling. Niet voor niets zie je bij het weerbericht in kranten en online steeds vaker de UV-index. Deze geeft op een schaal van 0-10 aan hoe sterk te straling is. Hoe hoger, hoe meer zonbescherming er dus gesmeerd moet worden. Toch verbrand je ook bij -5 op de piste in de winter. Hoe dat komt? De wit besneeuwde piste weerkaatst zo’n 80 tot 90 procent van de straling waardoor je sneller verbrand.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.