marathonlopers-lopen-op-weg-stad

Dam tot Damloop feiten

geschreven door Patty

Stel: je hebt een goede conditie, rent graag en bent op zoek naar een bijzonder hardloopevenement. De marathon zie je nog net niet zitten, maar de halve is misschien wel een optie. Stop en zoek niet verder. Elk jaar doen zo’n vijftigduizend deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Hierbij leggen ze 10 Engelse mijl oftewel 16,1 kilometer af. Dit is wat je erover moet weten.

Het parcours

Van het centrum van Amsterdam tot het centrum van Zaandam. Een afstand van 10 Engelse mijl en verschillende hoogte- en dieptemeters. Het parcours van de Dam tot Damloop is allesbehalve standaard. Direct na de start aan de Hendrikkade rennen de deelnemers door de IJtunnel. Op zich is dat al heel bijzonder: de tunnel is namelijk alleen op deze dag voor hardlopers geopend.

Via de Buiksloterdijk, Landsmeederdijk, de Kadoelenweg, Stoombootweg en de Appelweg volgt het Molenwijkpark. Om vervolgens via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam te rennen. Eenmaal daar volgt alleen nog de Zuiddijk en de Dam om bij de finish aan de Peperstraat te komen. Elke deelnemer krijgt hiervoor 2 uur de tijd.

dam-tot-dam-parcours

De geschiedenis van de Dam tot Damloop

Het ontstaan van de hardloopwedstrijd via de dammen is een leuk verhaal. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw kon je vanuit Amsterdam niet zo snel naar Zaandam rijden. En vice versa. Er was één overtocht mogelijk via de Hempont. Al snel stond je daar 45 minuten te wachten want er moesten dagelijks zo’n 5.800 auto’s vervoerd worden over dit ene pondje.

Op ludieke wijze werd een snellere route geëist: de Dam tot Dam race. Met als startpunt Zaamdam en eindpunt Amsterdam. Het maakte niet uit hoe je je tussen die twee punten verplaatste, als het maar snel was. Sommigen gingen per kameel en de Zaanse burgemeester trok zijn duikoutfit aan en bewandelde de bodem van het Noordzeekanaal. De snelste deelnemer deed er 10.25 minuten over: hij kwam per speedboot. De race was een succes. Mede daardoor werd een snellere route aangelegd via de Coentunnel die sinds 1966 in gebruik is.

Pas jaren later, in 1981, kwam oprichter Cees Lansbergen op het idee om een hardloopwedstrijd via de IJtunnel tussen de dammen te organiseren. In dit geval een omgekeerde route: van Amsterdam naar Zaandam. In 1985 was de eerste Dam tot Damloop een feit. Zo’n 4300 deelnemers deden mee. Dit jaar, op 23 september 2018, doen er zo’n kleine 50.000 deelnemers mee aan de 16,1 kilometer lange hardloopwedstrijd.

Meer feiten over de Dam tot Damloop

Meedoen aan de Dam tot Damloop is best een feest. Zowel voor de deelnemer als degene die hem komt aanmoedigen. Verspreid over het parcours staan verschillende podia waar ruim 40 bands spelen en verschillende DJ’s draaien en blaaskapellen de 250.000 toeschouwers in beweging brengen. Meer feiten over de Dam tot Damloop.

Beste tijden Dam tot Dam

Elke editie van de Dam tot Damloop kent deelnemers uit alle uithoeken van de wereld. En net zoals elke hardloopwedstrijd doen ook aan deze loop de beste renners mee. Niet verwonderlijk dat de Keniaan Leonard Patrick Komon de snelste tijd ooit op dit parcours heeft met zijn 44.27 minuten (2011). Bij de vrouwen ligt het record bij Ingrid Kristiansen uit Noorwegen die in 1987 een tijd van 50.31 neerzette dat sindsdien niet meer geëvenaard is.

Wandelen, fietsen en rennen

Wist je dat niet alleen de hardloopwedstrijd op zondag de Dam tot Damloop typeert? Een avond eerder vindt de Damloop by night plaats met maximaal 15.000 lopers die de halve afstand van 5 Engelse mijl (8 kilometer) door Zaandam rennen. Mocht je nu liever wandelen dan kan dat ook: overdag wordt namelijk de Dam tot Dam Wandeltocht met 16.000 wandelaars georganiseerd. Ook de fietsers worden niet over het hoofd gezien met de FietsClassic; een toertocht van 40, 60, 85, 105 of 150 kilometer die ook door de IJtunnel gaat.

Meer cijfers Dam tot Dam

Dat mannen sneller kunnen rennen en meer gewicht kunnen dragen is bewezen. Maar als we de cijfers van TomTom uit 2015 en 2016 moeten geloven, geven mannen bij de Dam tot Damloop ook minder snel op. Van de mannen liep 98,18 procent de loop uit terwijl dit bij de vrouwen maar 97,98 procent was. Een klein, maar toch meetbaar verschil. Datzelfde geldt voor het aantal kilocalorieën: de man verbrandt gemiddeld 1864 kcal, de vrouw 1635 kcal wanneer zij de finish halen. Ook de hartslag lag bij vrouwen hoger: 168 tegen 165 per minuut. Wandelen tussen deden overigens beide geslachten. (Bron: Runnersworld)

Apps voor statistieken

Interactieve parcourskaarten, alle informatie voor zowel deelnemer als bezoeker en een handige live-trackingfunctie waarmee je vanaf de bank je favoriete deelnemers kunt volgen. De organisatie van de Dam tot Damloop heeft een handige app die ze elk jaar weer verbeterd. Je download hem in de App store of Google Play.

Dam tot Damloop op tv

Sinds jaar en dag kun je wedstrijd live op tv, de radio (frequentie 88.9) en online (rtvnl.nl of at5.nl) volgen. Tot de laatste loper over de finish geveegd wordt verslaat RTV NH en AT5 de wedstrijd en brengt NOS Studio Sport in de zondagavond-uitzending een samenvatting.


gezond zijn het hele jaar

gezond en
bewust
eten

lees onze tips

lekker en
comfortabel
slapen

lees onze tips

van de zon
en muziek
genieten

lees onze tips

op jouw
tempo
bewegen

lees onze tips

de voordelige zorgverzekering voor iedereen

zorgvinder

Vind eenvoudig een ziekenhuis, huisarts of therapeut bij jou in de buurt waar HEMA afspraken mee heeft. Ook in 2020 kun je met HEMA in elk ziekenhuis en bij elke huisarts in Nederland terecht! Wij werken deze informatie wekelijks bij.

ga naar zorgvinder

HEMA klantenservice

bel naar 088-222 4114

maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 18:00

Je belt tegen lokaal tarief plus de kosten voor mobiel.

lees onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de leukste aanbiedingen van HEMA en interessante blogs.

We respecteren je privacy. Je gegevens worden niet gedeeld.